Çfarë mund të zbulojë muzika për mendjen tonë?

Çfarë mund të zbulojë muzika për mendjen tonë?

Dy studime të fundit kanë ofruar njohuri të reja se si këngët tona të preferuara lidhen me kujtesën dhe personalitetin tonë dhe se si ato lidhje mund ta bëjnë jetën më të mirë.

Dëgjimi i një kënge të preferuar apo të famshme mund t’ju “transferojë” menjëherë në një moment tjetër të jetës suaj, me detaje mahnitëse të qarta. Dhe nuk është vetëm një çështje e imagjinatës së zhvilluar të mendjes, por ka prova shkencore që mendjet tona lidhin muzikën me kujtesën, shkruan CNN.

Një lidhje e dobishme midis muzikës dhe trajtimit të pacientëve me sëmundjen e Acheimer ose demencë

Dëgjimi i vazhdueshëm i muzikës që ka kuptim personal është zbuluar se përmirëson përshtatshmërinë e trurit te pacientët me sëmundje të Alzheimerit në fazën e hershme ose me dëmtim të lehtë njohës.

Dëgjimi i muzikës me kuptim të veçantë stimuloi rrugët nervore në tru që i ndihmuan ata të mbanin një nivel më të lartë funksionimi, thotë Michael Thaut, një nga autorët e një studimi të kryer nga studiuesit nga Universiteti i Torontos.

Këto këngë kishin një kuptim unik, si muzika me të cilën njerëzit kërcenin në dasmën e tyre dhe çuan në një rritje të performancës së kujtesës në teste. Gjetjet mund të mbështesin përfshirjen e terapisë së bazuar në muzikë në trajtimin e pacientëve me dëmtim të aftësisë njohëse në të ardhmen.

Ndryshimet ishin më të theksuara në korteksin paraballor, i njohur si qendra e kontrollit të trurit, ku bëhet vendimmarrja, modelimi i sjelljes sociale, shprehja e personalitetit dhe planifikimi i sjelljes komplekse mendore.


Dallimet në dëgjimin e muzikës së njohur në lidhje me kujtimet dhe muzikën e re që nuk e keni dëgjuar kurrë

Kur pacientët dëgjuan muzikë që ishte afër tyre, ajo fuqizoi një rrjet nervor muzikor që lidhte rajone të ndryshme të trurit, bazuar në imazhet e rezonancës magnetike të regjistruara para dhe pas dëgjimit të muzikës.

Kjo ishte ndryshe nga kur ata dëgjuan muzikë të re, të panjohur, e cila nxiti vetëm një pjesë të caktuar të trurit që ishte akorduar për të dëgjuar.

Studimi përfshiu 14 pjesëmarrës, duke përfshirë gjashtë muzikantë, dhe dëgjuan lista dëgjimi të përgatitura posaçërisht për një orë në ditë për tre javë. Por ata pjesëmarrës ishin të njëjtë si në një studim të mëparshëm që identifikoi mekanizmat nervorë për ruajtjen e kujtimeve të lidhura me muzikën tek ata që përjetuan rënie të hershme njohëse.

“Pavarësisht nëse jeni një muzikant profesionist ose nuk keni luajtur kurrë ndonjë instrument, muzika është çelësi për të hyrë në kujtesën tuaj, korteksin tuaj paraballor”, tha Thaut në një deklaratë.

Ai gjithashtu tha se gjithçka është shumë e thjeshtë kur bëhet fjalë për muzikën.

“Vazhdoni të dëgjoni muzikën që keni dashur gjatë gjithë jetës tuaj. Këngët tuaja të preferuara të të gjitha kohërave, ato pjesë që janë veçanërisht të rëndësishme për ju, sepse në fakt është gjimnastikë për trurin tuaj,” shtoi Thaut.

Ndryshe, studimi është publikuar në “Journal of Alzheimer’s Disease”.

Lexo edhe

Video

1 Koment

Komentet janë të mbyllura.