Çfarë mendon shkenca për birrën pas stërvitjes?

Çfarë mendon shkenca për birrën pas stërvitjes?

Birra e lehtë mund të ndihmojë në shërimin pas stërvitjes, madje është po aq e mirë sa uji në disa aspekte, raportoi “International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism”.

Sipas hulumtimit, birra me një ABV (sasia e volumit të alkoolit) më pak se katër për qind mund të jetë efektive si një mjet hidratimi pas stërvitjes.

Ekspertët pohojnë gjithashtu se shtimi i natriumit në birrën jo-alkoolike mund të përmirësojë vetitë e tij të rehidratimit. Por edhe shkencëtarët pajtohen se kjo do të krijojë një problem me shijen.

“Kur pini birrë me më shumë se katër për qind alkool ose pini më shumë se një ose dy birra me një përmbajtje të ulët ABV, përfitimet ulen”, thotë bashkautori i studimit Jason Vin.

Ai thekson se ju jeni atëherë në rrezik të humbjes më të madhe të ujit, zvogëlimit të masës muskulore dhe shtimit të mundshëm të yndyrës në trup.

“Birra përmban karbohidrate dhe pak natrium që uji nuk i ka, mund të jetë e dobishme pas stërvitjes,” tha mjeku Brad Schoenfeld.


Sidoqoftë, Vin thotë se është edhe më mirë të pini birrë me ushqim ose ndonjë pije tjetër jo-alkoolike.

“Kur stërviteni, humbni elektrolite, jo vetëm ujë. Ushqimi mund të zëvendësojë disa prej tyre,” shtoi ai.

Një paralajmërim i rëndësishëm është se as nuk mendoni për alkoolin para stërvitjes.

“Atëherë do të habiteni shumë për të ushtruar,” pohon Schoenfeld.

Një përfitim tjetër i pirjes së birrës pas stërvitjes është se ajo përmban polifenole, antioksidues dhe komponime bimore antivirale që mund të mbajnë sistemin tuaj imunitar të fortë dhe mund të zvogëlojnë shanset e infeksioneve të frymëmarrjes që mund të shoqërohen me stërvitje intensive dhe të mundimshme.

“Një sasi më e madhe e birrës pas stërvitjes nuk është diçka që çdo ekspert do t’ju rekomandojë. Në përgjithësi, nuk jam kundër pirjes së birrës herë pas here pas stërvitjes, por jo çdo ditë”, përfundon Schoenfeld.

Lexo edhe

Video

1 Koment

Komentet janë të mbyllura.

error: