Çfarë është sindroma e të pasmeve të vdekura dhe pse është e rrezikshme

Çfarë është sindroma e të pasmeve të vdekura dhe pse është e rrezikshme

Ulja e zgjatur, por edhe zgjedhja e gabuar e ushtrimeve mund të shkaktojë zhvillimin e sindromës së vitheve të vdekura ose amnezisë gluteale.

Gjendja ndodh kur gluteus medius, një nga muskujt e vitheve, ndalon së funksionuar, dhe për shkak të mungesës së aktivitetit, ka presion mbi muskujt dhe nyjat e tjera.

Në disa raste, amnezia gluteale mund të prekë atletët aktivë. Sindroma është vërejtur edhe tek maratonistët. Çelësi është në stërvitje, por të gjitha pjesët e trupit.

Dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës

Detyra e gluteus medius është të rivendosë ekuilibrin e legenit. Në rastin e sindromës së vitheve të vdekura, mund të ketë dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës, dhimbje në ijët, gjunjët dhe kyçet e këmbës.

Dhimbja ndodh si pasojë e pamundësisë së trupit për të vendosur ekuilibrin e duhur. Kur kaloni orë të tëra në një pozicion ulur, muskujt përkulës të ijët kontraktohen, gluteusi pushon dhe dobësohet me kalimin e kohës, paralajmërojnë ekspertët.

Një pjesë e fjetur e trupit

I njëjti lloj i çekuilibrit të muskujve mund të ndodhë te njerëzit fizikisht shumë aktivë, të cilët kanë tendone shumë të forta dhe muskuj të kofshës.

Njerëzit që vuajnë nga kjo sindromë ndihen sikur ajo pjesë e trupit është në gjumë. Simptomat mund të shkojnë nga të lehta në të rënda dhe mund të jenë kalimtare ose afatgjata.

Si të njohim problemin?

Një nga mënyrat në të cilat mjekët përcaktojnë ekzistencën e gjendjes është testi trendelenburg, gjatë të cilit një person që qëndron në njërën këmbë ngre këmbën tjetër para tij, duke e mbajtur atë të përkulur në gju. Në rast të lakimit të legenit dhe ijëve në anën e majtë ose të djathtë, sindroma e vitheve të vdekura është e pranishme.


Një lakim më ekstrem në shpinë lumbare gjithashtu mund të sinjalizojë se përkulësit e ijëve janë aq të ngushtë sa tërheqin shpinën përpara.

Si të shmangni?

Mundohuni të bëni pushime të shkurtra gjatë ditës, bëni një shëtitje të shkurtër, shtrihuni dhe qëndroni në tryezën tuaj. Disa ekspertë këshillojnë që të shtrëngoni muskujt gluteus disa herë në ditë ndërsa jeni ulur.

Duhet të praktikoni mbledhje rregullisht, është mirë të ngrini njërën këmbë dhe pastaj këmbën tjetër në një pozicion shtrirë. Këshilla është që të bëni 10 deri në 15 përsëritje dhe, nëse është e mundur, ta bëni stërvitjen pak më të vështirë me pesha për kyçin e këmbës ose shiritat e tensionit.

Ushtroni të gjitha pjesët e trupit

Mënyra më e mirë për të shmangur gjendjen është të ushtroni rregullisht të gjitha pjesët e trupit. Ju gjithashtu mund të uleni në topa pilates. Sugjerimi është që të praktikoni ndryshimin në mënyrë që vetëm një pjesë e trupit të mos aktivizohet.

Qëndroni ndërsa telefononi

Ngrihuni nga karrigia juaj dhe lëvizni për pesë minuta çdo orë. Rekomandohen gjithashtu stërvitje me kërcime kërcimi ose mbledhje. Sa më shumë ushtrime të bëni, aq më mirë do të jetë gjendja. Mundohuni të bëni një telefonatë në këmbë.

Praktikoni pozicionin e duhur ndërsa jeni ulur. Kjo do të thotë që krahët janë të përkulur në tryezë në një kënd prej 90 shkallë, gjithashtu përpiquni të uleni në një kënd të drejtë prej 90 shkallësh, mos i përkulni ijët tuaja në njërën anë ose në tjetrën.

Ushtrimet dhe shtrirjet më të mira

Shtrihuni çdo ditë edhe pse nuk jeni duke ushtruar. Shtrijeni gjoksin, shpatullat dhe ijët tuaja. Shtrihuni në shpinë, përkulni këmbët në gjunjë dhe ngrini ijët tuaja. Bëni sa më shumë përsëritje që të jetë e mundur, pastaj gradualisht rrisni numrin.

Shtrihuni në ijën tuaj të majtë, ulni krahët në dysheme, pastaj ngrini këmbën e djathtë, bëni 10 përsëritje në secilën anë. Ngjit shkallët, duke kaluar dy hapa në një hap. Mbajtja në një pozicion gjysmë-mbledhje është gjithashtu një ushtrim i mirë pasi që aktivizon në mënyrë statike muskujt gluteus.

Video

1 Koment

Komentet janë të mbyllura.