Çfarë është inteligjenca emocionale dhe çfarë thotë shkenca?

Çfarë është inteligjenca emocionale dhe çfarë thotë shkenca?

Inteligjenca emocionale, aftësia për të rregulluar dhe perceptuar emocionet, ka qenë subjekt i shumë debateve midis shkencëtarëve dhe publikut.

Megjithëse shumica e njerëzve pajtohen se aftësia për të lexuar njerëz të tjerë dhe për të menaxhuar ndjenjat e tyre janë karakteristika pozitive që ndryshojnë nga personi në person, përcaktimi dhe matja objektive e këtyre aftësive nuk është e lehtë.

Psikologët thanë për Science Alert se ata bien dakord që mund të gjenden prova për inteligjencën emocionale.

Kjo frazë u përdor për herë të parë në fillim të viteve 1990 dhe përcaktohet si aftësia për të shprehur, kontrolluar dhe njohur emocionet.

Që nga ajo kohë, shumë studime kanë studiuar këtë fushë dhe kanë identifikuar disa lloje të ndryshme të inteligjencës emocionale.


Shkencëtarët përgjithësisht pajtohen se testet, të tilla si ato për inteligjencën e përgjithshme, mund të matin këtë formë të inteligjencës.

Një përqindje e lartë e inteligjencës emocionale shoqërohet me marrëdhënie pozitive në marrëdhëniet private dhe suksesin në punë.

Shëndeti mendor dhe fizik, si dhe kënaqësia nga jeta shoqërohen me inteligjencë të lartë emocionale.

Studimet e fundit tregojnë se inteligjenca emocionale mund të jetë një parakusht për suksesin akademik dhe klinik midis studentëve të stomatologjisë.

Gjithashtu, u zbulua se kjo lloj inteligjence është e lidhur fort me depresionin, veçanërisht tek të rriturit dhe të moshuarit, në atë kuptim, depresioni është më pak i zakonshëm.

Lexo edhe

Video

2 Comments

Komentet janë të mbyllura.

error: