Çfarë është inflamacioni i gjëndrës Bartholin te femrat?

Çfarë është inflamacioni i gjëndrës Bartholin te femrat?

Funksioni kryesor i gjëndrave të Bartholini është lagështimi i organit femëror dhe ato ndodhen në secilën anë të tij.

Një nga fenomenet e pakëndshme te gratë është pezmatimi i njërës ose të dy gjëndrave të Bartholini.

Nëse nuk keni dëgjuar për këto gjëndra deri më tani, është e rëndësishme të dini se ato ekzistojnë dhe mund t’ju japin probleme të mëdha nëse inflamohen.

Secila gjëndër ka kanalin e vet ekskretues përmes të cilit bëhet shkarkimi dhe është i gjatë rreth 1.5 deri në 2 centimetra.

Nëse gjëndrat po funksionojnë siç duhet dhe kanalet nxjerrëse janë të depërtueshme, atëherë lagështimi është i suksesshëm, por edhe çdo grua e tretë përjeton inflamacion të gjëndrës Bartholini kur bllokohet kanali i jashtëqitjes. Pastaj sekreti qëndron në kanal dhe gjëndra vetë fryhet, gjë që është shumë e dhimbshme dhe dëmton cilësinë e jetës.

Për shkak të zgjerimit të gjëndrës, zhvillohet një cist i cili zakonisht i paraprin inflamacionit dhe abscesit të gjëndrës Bartholini. Vetëm një ose të dy gjëndrat mund të inflamohen, dhe kjo zakonisht ndodh pas marrëdhënieve seksuale.


Arsyeja e bllokimit të kanalit sekretues nuk dihet, por ajo që dihet është se cisti mund të ndodhë edhe te gratë jo aktive seksualisht, dhe kjo ndodh më rrallë për shkak të pranisë së sëmundjeve seksualisht të transmetueshme. Nëse cisti infektohet, krijohet një absces – një ënjtje e dhimbshme për shkak të shfaqjes së baktereve – Escherichia coli ose enterokoku.

Një cist i gjëndrës Bartholini zakonisht nuk është i dhimbshëm derisa të kalojë në inflamacion. Kur gjëndra fryhet, ajo krijon dhimbje të forta që parandalon marrëdhëniet seksuale dhe nganjëherë ecjen dhe uljen normale. Ndihet sikur mbani një vezë midis këmbëve tuaja, e cila gjithashtu dhemb. Përveç ënjtjes, skuqjes dhe dhimbjes, ethet mund të ndodhin edhe në përgjigje të inflamacionit.

Nëse keni një cist ose inflamacion të kësaj gjëndre për herë të parë, ka disa mënyra që mund të lehtësoni veten natyrshëm.

Ju mund të lehtësoni dhimbjen dhe ënjtjen duke shpëlarë zonën e prekur me çaj të vakët kamomili disa herë në ditë sepse kamomili ka efekte antiinflamatore. Kjo procedurë mund të lehtësojë kullimin e përmbajtjes së grumbulluar (qelb) e cila ka erë të pakëndshme për shkak të baktereve të pranishme. Me fjalë të tjera, një absces mund të shpërthejë ose jo më vete.

Sidoqoftë, edhe nëse vjen deri te shpërthimi i abscesit, duhet të kontaktoni një gjinekolog për të marrë antibiotikë 7 deri në 10 ditë. Gjatë kësaj kohe, abstenoni nga marrëdhëniet seksuale.

Në abscese jashtëzakonisht të dhimbshme, një zgjidhje e përhershme kërkon një procedurë kirurgjikale.

Cisti asimptomatik dhe pa dhimbje të gjëndrave Bartholini te gratë më të reja se 40-vjeç nuk duhet të trajtohen, dhe në gratë më të vjetra se 40-vjeç, indet e cistit dërgohen për analiza pas heqjes. Në raste të rralla, kanceri i vulvës mund të ndodhë nga një gjëndër e përflakur.

Lexo edhe

Video

2 Comments

Komentet janë të mbyllura.

error: