Çfarë është frika nga uji dhe si trajtohet ky problem?

Çfarë është frika nga uji dhe si trajtohet ky problem?

Shumë njerëz kanë frikë nga uji, por kjo frikë tejkalohet kur mësojnë të notojnë.

Por nëse keni hidrofobi, keni frikë të vazhdueshme dhe anormale dhe ndiheni të shqetësuar nëse thjesht mendoni për ujë, aq më pak kur i afroheni.

Fobitë specifike përfshijnë ornitofobinë, araknofobinë ose itifalofobinë, të gjitha këto karakterizohen nga një frikë iracionale ndaj diçka që nuk është aq e rrezikshme. Një burrë që vuan nga këto fobi e di se frika e tij është e pajustifikuar, por ai përsëri ka shumë frikë nga ndonjë objekt, qenie apo fenomen.

Shkaqet e fobive specifike nuk janë kuptuar mirë. Sidoqoftë, ka disa prova që fobitë mund të trashëgohen gjenetikisht. Nëse keni një anëtar të familjes që ka probleme të shëndetit mendor, të tilla si ankthi ose fobi të tjera, ju gjithashtu mund të jeni në rrezik të krijoni një fobi.

Akuafobia shpesh shkaktohet nga një ngjarje traumatike gjatë fëmijërisë, siç është mbytja e afërt, por mund të jetë gjithashtu një simptomë e tërbimit.

Kjo sëmundje ngjitëse prek gjitarët, kryesisht mishngrënës dhe më shpesh shkaktohet nga kafshimi i një qeni të tërbuar, mace apo dhelpre. Kështu, frika nga uji është një fazë akute neurologjike në një person që vuan nga tërbimi, dhe manifestohet nga frika dhe dhimbja kur pi ujë për shkak të spazmave në fyt dhe laring.

Frika nga uji mund të shfaqet në disa mënyra:

-frika e mbytjes ose mbytjes, edhe me sasi të vogla uji

-duke shmangur kontaktin me të gjitha lëngjet

-shmangia e vendeve dhe situatave ku mund të ndodhin takime me ujë

-pamundësia për të ruajtur higjienën për shkak të frikës nga dushet dhe vaskat

-duke shmangur daljen në det


Simptomat e hidrofobisë

Disa nga simptomat më të zakonshme të kësaj fobie përfshijnë:

-një ndjenjë e menjëhershme e frikës, ankthit dhe panikut intensiv kur mendoni për ujin

-djersitje

-rrahje të shpejtë të zemrës

-vështirësi në frymëmarrje

-ndjeheni sikur po mbyteni

-të vjella

-marramendje ose të fikët

Trajtimi i hidrofobisë

Hidrofobia trajtohet, ashtu si çdo tjetër, duke hequr shkakun. Nëse hidrofobia është për shkak të tërbimit, atëherë është e nevojshme të shihni menjëherë një mjek. Në rastin e dytë, zgjidhja më efektive për të kapërcyer këtë frikë është psikoterapia.

Përveç trajtimeve profesionale, ka disa teknika të vetë-ndihmës që mund të ndihmojnë në adresimin e frikës nga çdo fobi. Këto janë, për shembull, aktiviteti fizik i përditshëm, joga dhe teknikat e frymëmarrjes së thellë.

Nëse nuk trajtohet, hidrofobia mund të rrezikojë shëndetin në një masë të tillë që njerëzit që kanë frikë nga uji të ndalojnë konsumimin e tij dhe të fillojnë të shmangin larjen, duke rrezikuar kështu shfaqjen e sëmundjeve të tjera.

Video

2 Comments

Komentet janë të mbyllura.

error: