Çfarë është angjina purulente?

Çfarë është angjina purulente?

Angjina purulente është një sëmundje që shfaqet më shpesh te fëmijët dhe është relativisht e padëmshme. Megjithatë, ajo mund të shfaqet edhe te të rriturit dhe është një nga arsyet më të zakonshme për të vizituar një mjek dhe shfaqet më shpesh në muajt e ftohtë.

Shkaktohet më shpesh nga mikroorganizma të ndryshëm infektivë, por shkaktarë mund të jenë edhe alergjitë, lëndimet e mukozës ose tumoret. Zakonisht kalon shpejt dhe pa komplikime, por te disa pacientë mund të shfaqen komplikime më serioze, veçanërisht pas inflamacionit bakterial purulent.

Simptomat

Dhimbja purulente e fytit (angjina) zakonisht shoqërohet me një bakter nga grupi i streptokokëve dhe tabloja klinike e saj ndryshon nga faringjiti viral. Në angjinë streptokoke, simptomat shpesh shfaqen papritur, ndërsa në angjinë virale ka simptoma të tjera para fillimit të dhimbjes së fytit, si p.sh.

kruajtje të hundës dhe syve

rritje e sekretimit të hundës

kongjestion i hundës etj.

Përveç dhimbjes së rëndë të fytit, zakonisht shfaqet angjina streptokoke:

një ndjenjë dobësie të përgjithshme

temperaturë të lartë të trupit

vështirësi në gëlltitje për shkak të dhimbjes

dhimbje koke dhe inflamacion të nyjave limfatike në qafë

Ekzaminimi i faringut tregon depozitime purulente të verdha në bajamet në faringjitin streptokoksik, ndërsa inflamacioni viral është kryesisht skuqje e faringut. Në disa shkaqe të tjera virale dhe bakteriale, mund të shihen edhe flluska herpetike në fyt, depozitime të verdha të pista në bajamet (i ashtuquajturi faringjit pseudomembranoz) dhe të ngjashme.

Simptomat e dhimbjes së fytit streptokoksik zakonisht zhduken pas rreth tre deri në pesë ditë, me ose pa mjekim. Trajtimi me antibiotikë zvogëlon rrezikun e zhvillimit të një sëmundjeje më serioze.

Dhimbja e fytit streptokok mund të shkaktojë probleme të rënda te të rriturit si:

ethe reumatizmale

fruth i keq

një sëmundje vdekjeprurëse e njohur si sindroma e shokut toksik


glomerulonefriti një sëmundje e njohur si sindroma PANDAS. Është një problem imunitar që shkakton probleme të papritura, ndonjëherë serioze të sjelljes.

Trajtimi i angjinës purulente

Trajtimi varet nga shkaku i angjinës purulente, i supozuar në bazë të pamjes klinike dhe ekzaminimit të pacientit. Nëse është angjina virale, do të jetë e mjaftueshme:

duke marrë shumë lëngje

pushoni

ulje e temperaturës së trupit nëse është mbi 38 gradë

konsumimi i supës së nxehtë

duke bërë gargarë me ujë të ngrohtë me kripë

lagështues.

Kohëzgjatja e angjinës purulente

Simptomat e angjinës purulente zvogëlohen për 3, 4 ditë dhe zakonisht kalojnë pa komplikime. Në rastin e faringjitit bakterial, antibiotikët çojnë në shërim më të shpejtë, ndërkohë që reduktojnë mundësinë e komplikimeve të infeksionit streptokoksik, ku përfshihen ethet reumatizmale, endokarditi, glomerulonefriti, formimi i absceseve purulente rreth bajameve.

Njerëzit zakonisht shërohen nga infeksionet virale, siç është ftohja e zakonshme, brenda 7 deri në 10 ditë. Megjithatë, për shkak të periudhës së inkubacionit të virusit, njerëzit mund të jenë ngjitës përpara se të shfaqen simptomat.

A është ngjitëse angjina purulente?

Të dyja format virale dhe bakteriale të angjinës janë ngjitëse. Mikrobet që shkaktojnë angjinë purulente zakonisht jetojnë në hundë dhe në fyt. Kur një person me këtë gjendje kollitet ose teshtin, ai lëshon pika të vogla që përmbajnë viruse ose baktere në ajër. Një person mund të infektohet:

duke thithur ato pika të vogla

duke prekur objektet e kontaminuar dhe më pas duke prekur fytyrën

duke konsumuar ushqime dhe pije të kontaminuar.

Është e rëndësishme që një person të lajë duart para se të konsumojë ushqim ose të prekë fytyrën. Për të parandaluar përhapjen e angjinës purulente, është e nevojshme të qëndroni në shtëpi derisa të zhduket temperatura dhe të kenë kaluar të paktën 24 orë nga marrja e antibiotikëve.

Medikamente pa recetë si acetaminofeni ose ibuprofeni mund të blihen për të lehtësuar dhimbjen dhe temperaturën e shkaktuar nga angjina purulente.

Lexo edhe

Video