Çfarë bën një copywriter?

Çfarë bën një copywriter?

Kur keni parë pozita të hapur në ndonjë kompani për “copywriter”, a e keni pyetur veten se çfarë do të thotë kjo? Çfarë mund të bëjë një person në një pozitë të tillë, ose cili është dallimi në mes të “copywriter” dhe “content writer”? Cilat aftësi duhet t’i kem për ta pasur një pozitë të tillë? Akademi Pune ka përgjigje për secilën prej këtyre pyetjeve.

Çfarë është një copywriter dhe çfarë mund të bëjë?

Mund të shkojnë ditë me radhë, mbase edhe vite për të krijuar shkrime për reklama, fushata marketing, apo edhe artikuj, por kjo është vetëm një pjesë e punës nga një copywriter. Përgjegjësitë e punës së një shkruesi mund të përfshijnë:

 • Mendime dhe koncepte krijuese për reklama dhe fushata marketing, shpesh duke punuar në partneritet me një dizajner grafik.
 • Shkrimet për formate dhe media të ndryshme
 • Vendosja e koncepteve të reklamave dhe fushatave të marketingut për klientët ose vendimmarrësit e kompanisë
 • Hulumtimi i produkteve, shërbimeve, klientëve, trendeve të kërkimit të faqeve në internet, konkurrentëve dhe industrive të tëra
 • Analizimi i rezultateve të fushatës për të drejtuar strategjitë e ardhshme të shkrimeve
 • Redaktimi dhe rishikimi: Të shkruarit do të thotë rishkrim dhe shkruesit e reklamave janë përgjegjës për marrjen e udhëzimeve nga palët e interesuara dhe ripunimin e kopjeve përmes drafteve të shumta derisa të jetë një ide përfundimtare.

Ku është dallimi mes copywriting dhe content writing?

Këto të dyja shpesh ngatërrohen apo duken e njëjta gjë por objektivat e tyre thelbësore janë të ndryshme.


Në copywriting qëllimi është zakonisht që të bëhet shitja. Shkrimi zakonisht nuk është shumë i gjatë. Ka një mesazh të qartë, të thjeshtë dhe synon që të frymëzojë veprim. Shpesh shkrimet e drejtpërdrejta adresojnë drejtpërdrejt një problem të klientit, premtojnë argëtim ose ngjallin një emocion. Për shembull, fushata “Ndaj një Cola” vendosi emra të ndryshëm në kanaçe coca-cola-s për të krijuar mendime pozitive të miqësisë.

Qëllimi i shkrimit të përmbajtjes, nga ana tjetër, është edukimi, ndihma ose argëtimi i klientëve ekzistues dhe të ardhshëm. Content writing zakonisht është formë më e gjatë, dhe përfshinë të tilla si postimet në blog, artikuj, ose skenare si dhe tekstet për video. Qëllimi kryesor i marketingut të content writing është të thellojë marrëdhëniet e markave, të krijojë temën dhe të konfirmojë që një produkt, shërbim ose kompani është zgjedhja më e mirë e klientit.

Cilat aftësi duhen për t’u bërë copywriter?

Nëse e doni shkrimin dhe jeni seriozë në ndjekjen e një karriere të tillë, shkrimi në vazhdimësi edhe nëse nuk është profesionalisht ju ndihmon shumë. Sepse, ashtu si shumica e gjërave shkrimi përmirësohet duke e praktikuar.

Pra, aftësitë e forta për të shkruar janë thelbësore, por kjo është gjithashtu një karrierë ku aftësitë e buta janë të domosdoshme. Ju duhet të jeni në gjendje të shkruani për çfarëdo fushe dhe të keni interesim shumë të madh për gjithçka.

Disa aftësi të rëndësishme të buta për copywriter janë:

 • Aftësia për të marrë drejtim
 • Kreativiteti
 • Kurioziteti
 • Ndjeshmëria dhe inteligjenca emocionale
 • Aftësi e shpejtë për të mësuar me mendësinë e rritjes
 • Fleksibiliteti dhe mendja e hapur
 • Intuita
 • Komunikimi bindës
 • Sensi i humorit

Lexo edhe

Video

error: