Çështja “McGonigal”, PD në Shqipëri dorëzon në Kuvend kërkesën për ndryshimin e rendit të ditës: Duam debat pa limit

Çështja “McGonigal”, PD në Shqipëri dorëzon në Kuvend kërkesën për ndryshimin e rendit të ditës: Duam debat pa limit

Partia Demokratike ka depotizuar në Kuvend kërkesën për ndryshimin e rendit të ditës duke kërkuar diskutim pa limit për çështjen e ish-agjentit të FBI-së, Charles McGonigal dhe lidhjeve të tij me kryeministrin Edi Rama.

Në dokumentin e firmosur nga deputetët e Partisë Demokratike kërkohet që  të shprehet çdo deputet për këtë çështje, pasi sipas PD-së, kjo aferë ka marrë përmasa të jashtëzakonshme, ku kryeministri shqiptar Edi Rama përfshihet si subjekt hetimi dhe akuzash për perfshirje në korrupsion ndërkombëtar.

Kërkesa e depozituar në Kuvend

Zonja Kryetare e Kuvendit,

Ditet e fundit opinioni publik shqiptar dhe nderkombëtar eshte tronditur prej nje skandali te permasave nderkombetare qe ka perfshire edhe Kryeministrin e Shqipërise Edi Rama.

Sipas te dhênave te publikuara nga Byroja Federale e Hetimit (FBI), Departamenti i Drejtèsise Amerikane, dhe media amerikane e nderkombetare, me 21.01.2023 eshte arrestuar zyrtari i larte i FBI, Charles McGonigal, i akuzuar per shkelje te sanksioneve ndaj oligarkut rus Oleg Deripaska, me lidhje te ngushta me Presidentin rus Vladimir Putin, si dhe per fshehje, manipulim de falsifikim te te dhënave për kontakte te papërshtatshme me shtetas te huaj, ku perfshihet Kryeministri shqiptar Edi Rama dhe dy bashkepunëtore te tij qe nuk mbajne poste zyrtare ne Republikën e Shqipërise.


Ne padine e ngritur ndaj z. McGonigal pranë Giykates se Distriktit te Kolumbias (Uashington), renditen nje sere faktesh qe lidhen me te paktën 5 takime te fshehta te zhvilluara mes Kryeministrit Rama dhe z. McGonical, ne pranine e dy personave te tjerè qè kanë bashkëpunuar dhe vepruar ne emër tê z. Rama, perfshire përmes mitmarrjes se shumes sè 225 mije dollarëve per te ndikuar ne zhvillimet e brendshme politike ne Shqipëri. Kjo ngjarje e rënde eshte bère publike pas nje hetimi te thelluar dy-vjecar nga zyra e FBI ne Los Angeles ndaj dy zyrave te FBI ne Nju Jork dhe Uashington, duke iu nënshtruar tashme nie procesi giyqësor ne gjykatat e ketyre dy shteteve.

Njekohesisht, duke patur parasysh se oligarku Oleg Deripaska duhet te ishte i sanksionuar edhe nga Shqipèria qe prej 8 Prillit 2023, si vend kandidat qe baton sanksionet e Bashkimit Europian, rezulton se ai vazhdon te zotëroje biznese te licensuara dreitpërdrejt nga Qeveria shqiptare, ne shkelje te drejtpërdrejte te ketij detyrimi politik dhe ligjor.

Duke patur parasysh përmasën e jashtezakonshme te këtij skandali te paprecedente, ku Kryeministri shqiptar Edi Rama përfshihet si subjekt hetimi dhe akuzash per perfshirje ne korrupsion nderkombetar, minimin e besimit te publikut ndaj institucioneve te shtetit shqiptar dhe cenimin e marrëdhënieve politike dhe diplomatike ndërshtetërore ndërmiet Shqipërise dhe Shteteve te Bashkuara te Amerikës; si de, bazuar ne Nenin 31 pika 2 dhe Nenin 98 te Rregullores se Kuvendit, nje grup deputetesh kerkon:

Ndryshimin e Rendit te Dites te seances se dates 02.02.2023, ora 10.00 ;

Ne përputhje me piken 1, përfshirjen si pike e pare e Rendit te Dites te nje Mocioni me Debat per çështien e mēsipërme.

Kerkojme qe Debati te mos kete limit kohor, duke i dhene mundesine çdo deputeti te shprehet. Kryetarja e Kuvendit te mbledhe menjehere pas dorezimit te kesaj kerkese, Konferencën e Kryetarève, para fillimit te Seances Plenare date 2 Shkurt 2023, ora 10.00, për te bere ndryshimin e Rendit te Dites te kēsaj seance sipas kerkesës se mēsipërme.

/rtsh.al/

Lexo edhe

Video