Çekia shpall gjendjen e jashtëzakonshme për shkak të COVID-19

Çekia shpall gjendjen e jashtëzakonshme për shkak të COVID-19

Qeveria çeke e dorëhequr ka vendosur një gjendje të jashtëzakonshme që nga mesnata, një shkallë më e lehtë se gjendja e jashtëzakonshme, për shkak të pandemisë së COVID-19, tani për tani prej 30 ditësh.

Situata emergjente mund të hiqet nga Dhoma e Përfaqësuesve e Parlamentit, në të cilën qeveria e kryeministrit të dorëhequr Andrej Babiš nuk ka shumicën pas zgjedhjeve parlamentare të tetorit.

Qeveria e Babishit ra dakord dje me presidentët e rajonit se nuk është e nevojshme një situatë emergjente, por sot ndryshoi mendimin sepse nuk mund të vendosë masat e planifikuara sanitare pa një situatë emergjente.

Për fëmijët e moshës 5 deri në 11 vjeç, Republika Çeke ka importuar 300,000 vaksina që nga 20 dhjetori.

Ministri i Shëndetësisë Adam Vojtech tha se pandemia do të përkeqësohej në krahasim me rekordet e kësaj jave, kur në Republikën Çeke u regjistrua një rritje rekord ditore prej gati 26.000 infeksionesh të reja dhe se kulmi pritet rreth Krishtlindjes, ndërsa mbi 1.100 do të jenë në kujdes intensiv. në fillim të dhjetorit të sëmurët me COVID-19 dhe tani janë mbi 800 të tillë.


“Nga e premtja në orën 18 do të hyjnë në fuqi masat e reja sanitare. Njerëzit nuk do të mund të pinë më alkool jashtë. Ndalohet prania e njerëzve në ambientet e hotelierisë nga ora 22 deri në 4.59. Qytetarët mund të sjellin ushqim në qendrat tregtare, por nuk lejohet të hanë e të pinë në restorante atje”, tha ministrja Vojtech.

Qeveria ka ndaluar panairet e preferuara të Krishtlindjeve, përveç shitjes së pemëve të Krishtlindjeve, dhe maksimumi 1000 persona mund të mblidhen në ngjarje kulturore dhe sportive, të vaksinohen ose që kanë kaluar COVID-19 dhe kanë një certifikatë, ndërsa testet PCR janë nuk është e vlefshme.

Për tubime të tjera, si festime, festa, ballo, përveç funeralit ku nuk ka kufizime, zbatohet një maksimum prej 100 pjesëmarrësish.

Disa nga këto masa, të cilat kufizojnë lirinë e tubimit të qytetarëve, kanë të bëjnë me situatën e emergjencës dhe nëse ajo shfuqizohet nga parlamenti, do të pushojnë së vlefshmi.

Presidenti Milosh Zeman, i cili, pavarësisht mendimit të mjekëve, u lirua nga spitali ku ndodhej që prej 10 tetorit, me përgjegjësinë e tij, po e vështirëson emërimin e qeverisë së re çeke. Përpjekja kryesore për të ndalur këtë valë të pestë të pandemisë COVID-19 në Çeki iu la kështu qeverisë së dorëhequr.

Lexo edhe

Video

error: