CDC: Efekti anësor ‘i rëndë’ që mund të pasojë dozën e tretë të vaksinës

CDC: Efekti anësor ‘i rëndë’ që mund të pasojë dozën e tretë të vaksinës

Autoritetet shëndetësore vazhdojnë të monitorojnë efektet anësore të shkaktuara nga raundi i fundit i vaksinimeve.

Sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), një efekt anësor “i rëndë” është dokumentuar te njerëzit që marrin ose vaksinën Moderna ose Pfizer, megjithëse ajo mbetet jashtëzakonisht e rrallë.

Atyre që janë më të rrezikuar nga COVID-19 u ofrohet një vaksinë përforcuese për COVID nëse kanë kaluar gjashtë muaj që kur kanë marrë dozën e dytë. Vendimi për të ofruar një dozë të tretë është i informuar nga të dhënat që tregojnë një rënie të niveleve të mbrojtjes gjatë gjashtë muajve dhe kërcënimin e rrezikshëm të paraqitur nga dimri, ku një rigjallërim i koronavirusit mund të bëjë kërdi. Vaksinat përforcuese janë treguar të jenë jashtëzakonisht efikase dhe të sigurta.

Megjithatë, është detyrë e autoriteteve shëndetësore që të vëzhgojnë me kujdes çdo reagim negativ që mund të shfaqet.

Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) ka nxjerrë një raport javor që dokumenton efektet anësore të vaksinave mRNA Covid Moderna dhe Pfizer.

Vaksinat Moderna dhe Pfizer përdorin teknologjinë mRNA të krijuar në një laborator për të mësuar qelizat tona se si të bëjnë një proteinë – apo edhe vetëm një pjesë të një proteine ​​- që shkakton një përgjigje imune brenda trupit tonë.

Sipas raportit të CDC, mes atyre që raportuan dhimbje pas dozës së tretë të një vaksine mRNA, shumica e reagimeve ishin të buta ose të moderuara.


“Dhimbje të forta (të përcaktuara si dhimbje që i bëjnë të vështira ose të pamundura aktivitetet e përditshme) janë raportuar nga 637 (6.7 për qind)”, raporton organi shëndetësor.

Në përgjithësi, raporti i CDC zbuloi se njerëzit që kishin marrë tre doza të Pfizer ose Moderna panë më shumë reagime lokale pas dozës së tretë.

Këto përfshinin:

Dhimbje

Kruajtje

Skuqje

Ënjtje në vendin e injektimit.

Efektet e tjera anësore si lodhja, dhimbjet e muskujve ose dhimbjet e kokës ishin më pak të zakonshme, duke prekur 74 për qind pas dozës së tretë, krahasuar me 77 për qind pas dozës së dytë.

Lexo edhe

Video

error: