Bullgaria shënon Ditën Ndërkombëtare të Personave me Aftësi të Kufizuara

Bullgaria shënon Ditën Ndërkombëtare të Personave me Aftësi të Kufizuara

Bullgaria shënon Ditën Ndërkombëtare të Personave me Aftësi të Kufizuara të enjten, me 3 Dhjetor. Në një fjalim urimi të publikuar në faqen e internetit të Agjencisë për Personat me Aftësi të Kufizuara (APD), Drejtori Ekzekutiv Georgi Yordanov thekson se institucioni do të vazhdojë t’i adresojë me përgjegjësi dhe dhembshuri problemet e personave me aftësi të kufizuara. Ai siguron se agjencia do të ofrojë mbështetje në çdo hap drejt sigurimit të përfshirjes së plotë të personave me aftësi të kufizuara në jetën sociale dhe publike në vend.

Rezoluta e Kombeve të Bashkuara (OKB) më 3 dhjetor të vitit 1992, vendosi që kjo ditë të festohet çdo vit, me qëllim të ndërgjegjësimit për problemet e këtij grupi të shoqërisë dhe forcimin e mbështetjes për përmirësimin e mirëqenies së tyre. Tema e OKB-së për këtë rast në vitin 2022 është “Zgjidhjet transformuese për zhvillim gjithëpërfshirës: roli i inovacionit në nxitjen e një bote të aksesueshme dhe të barabartë”.

Mundësitë e punësimit – Ministria e Punës dhe Politikës Sociale tha për BTA-në se për periudhën janar – nëntor të vitit 2022, 7006 persona me aftësi të kufizuara kanë hyrë në punë përmes zyrave të punësimit në vend. Ministria tha se APD financoi shtatë projekte për të nxitur punësimin e personave me aftësi të kufizuara të përhershme në mjedise speciale pune.


Vlera totale e projekteve të miratuara me orientim ekonomik arrin në 470,561 BGN, dhe subvencioni maksimal për çdo propozim të miratuar është 80,000 BGN, tha Ministria. Subvencionimi jepet për hapjen dhe pajisjen e vendeve të reja të punës, si dhe për financimin e aktiviteteve për të rritur konkurrencën e punëdhënësve nëpërmjet ndërtimit të linjave të reja të prodhimit.

Infrastrukturë më e aksesueshme – Në vitin 2022, Ministria ka financuar 58 objekte për ndërtimin e 54 ashensorë karrige, 6 ashensorë vertikal, 7 rampa dhe 4 ashensorë. Fondet për realizimin e projekteve vijnë nga Programi Kombëtar për Strehimin e Përshtatshëm dhe Lëvizshmërinë Personale për vitin 2022, me projektet e miratuara në vlerë totale prej 2.45 milionë BGN.

Përmes të njëjtit program, fonde në vlerë prej afro 50,000 BGN janë ndarë për zbatimin e 8 projekt propozimeve për përmirësimin e lëvizshmërisë personale të personave me aftësi të kufizuara. Pjesë e projekteve janë edhe blerja e makinave të përshtatshme dhe fitimi i të drejtës për t’i ngasur ato. Projekte të tjera do të mundësojnë të bëhen ndryshime në konstruksionin e makinës për të mundësuar përdorimin e saj nga një person me aftësi të kufizuara. Është miratuar gjithashtu një projekt për të instaluar një karrige me rrota për të ndihmuar hipjen dhe zbritjen e këtyre personave me aftësi të kufizuar, theksoi Ministria./BTA/

Lexo edhe

Video