Bullgaria ratifikon marrëveshjet për ekzekutimin e kontratës për 8 avionë F-16

Bullgaria ratifikon marrëveshjet për ekzekutimin e kontratës për 8 avionë F-16

Parlamenti i Bullgarisë votoi të mërkurën, 159 me 45 kundër dhe 3 abstenime, për të ratifikuar përfundimisht dy marrëveshjet në lidhje me realizimin e kontratës për blerjen e grupit të parë të tetë avionëve luftarakë F-16 Block 70 dhe pajisjeve dhe armatimeve përkatëse. Projektligji u miratua me dy lexime.

Një nga marrëveshjet është midis Ministrisë Bullgare të Mbrojtjes dhe Bankës së Rezervës Federale të Nju Jorkut (FED/NY). Marrëveshja tjetër është midis Ministrisë Bullgare të Mbrojtjes, Agjencisë së Bashkëpunimit të Sigurisë së Mbrojtjes së SHBA (DSCA) dhe FED/NY dhe ka të bëjë me llogari të caktuara që lidhen me financimin e shitjeve të huaja ushtarake nga qeveria e Bullgarisë.


Sipas marrëveshjeve, kostoja e vlerësuar do të depozitohet në një llogari të Fondit të Mirëbesimit të Qeverisë Federale për të gjitha kontratat bullgare për blerjen e pajisjeve sipas programit të Shitjeve Ushtarake të Jashtme (FMS).

Programi FMS bën të mundur që një pjesë e fondeve të paguara nga Bullgaria të depozitohen dhe të investohen përmes llogarive bankare dhe investimeve në FED/NY dhe të gjenerojnë të ardhura për shtetin bullgar. Shuma e fondeve që mund të transferohen në këtë mënyrë do të përcaktohet nga DSCA. Normalisht, fondet investohen në depozita njëditore dhe bono të thesarit federal që ndryshojnë në maturim. Fondet që mbulojnë shlyerjet aktuale sipas projektit për 90 ditët e ardhshme duhet të mbahen në llogarinë e Fondit të Mirëbesimit.

Më 11 korrik 2019, Bullgaria kontraktoi blerjen nga Lockheed Martin nga SHBA-ja e tetë avionëve F-16 Block 70 me shumë role dhe mbështetjes përkatëse, municioneve, raketave Sidewinder AIM 9X Block II dhe materialeve dhe shërbimeve përkatëse me një çmim prej 1.2 miliard dollarë. Dy avionët e parë do të dorëzoheshin në mesin e vitit 2023 dhe dy të fundit në tremujorin e parë të 2024, por COVID-19 ka vonuar zbatimin e projektit./BTA

Lexo edhe

Video