Bullgaria pret një sezon të suksesshëm turistik dimëror

Bullgaria pret një sezon të suksesshëm turistik dimëror

Ministri në detyrë i turizmit i Bullgarisë Ilin Dimitrov deklaroi sot se pret që sezoni turistik i ardhshëm dimëror të jetë edhe më i mirë se ai i vitit të kaluar, i cili ishte rekord.

Dimitrov foli për mediat pasi mori pjesë në një ceremoni hapjeje të një porti të inovacionit të thellë të teknologjisë në Universitetin Ekonomik të Varnës.

Dimitrov tha se vlerësimi i tij i favorshëm bazohet në të dhënat preliminare të pre-notimeve, për të cilat tha se ishin shumë të mira – numri i turistëve ishte 13% nën nivelin e para-pandemisë 2019, që kishte shënuar një rekord të lartë.

“Rezervimet shkojnë shumë mirë. Shpresoj se do të kemi një sezon të mirë,” tha ai, duke shtuar se rritje raportohet në disa tregje, mes tyre në Britani dhe Izrael, ku Bullgaria po rimerr pozicionin e saj të fortë.

Sipas Dimitrov, fluksi i vizitorëve nga Britania e Madhe, Izraeli dhe Polonia në Bullgari është stabilizuar, por tregu gjerman ende nuk është rimëkëmbur.

Një panair pesë-ditor Bulgaria Travel do të fillojë në Poloni më 24 tetor, ku do të marrin pjesë shumë kompani bullgare. Nëse forumi rezulton efektiv, ngjarje të ngjashme do të mbahen edhe në vende të tjera tërheqëse të tregut.


Midis janarit dhe shtatorit 2022, bullgarët përbënin 54% të turistëve në këtë vend, sipas ministrit.

Ai shpjegoi të dhënat e mira të pre-notimeve me reklamimin efektiv, shërbimet cilësore, si dhe çmimet relativisht të ulëta këtu në krahasim me çmimet në Evropën Perëndimore.

Dimitrov parashikoi një sezon të fuqishëm turistik dimëror në Bullgari. Me burimet e energjisë që përbëjnë ende një sfidë, është e nevojshme të mbahet kufiri i çmimit të energjisë elektrike dhe të futet një kufi i ngjashëm çmimi për gazin natyror, këmbënguli ai.

Këtë dimër, turistët pritet të tejkalojnë numrin shumë të lartë të dimrit të kaluar nga 5% deri në 7%.

Megjithatë, ai paralajmëroi se pronarët e hoteleve mund të mos jenë në gjendje t’i rezistojnë presionit dhe disa do të qëndrojnë të mbyllur që nga fillimi i sezonit, nëse nuk ka një kufi çmimi për burimet e energjisë që u nevojiten.

Në ngjarjen në Varna mori pjesë edhe ministri i Inovacionit dhe Rritjes Aleksandër Pulev./BTA

Lexo edhe

Video