Bullgaria negocion me amerikanët për ndërtimin e reaktorit të ri bërthamor

Bullgaria negocion me amerikanët për ndërtimin e reaktorit të ri bërthamor

Qeveria bullgare i ka dhënë ‘dritën jeshile’ kompanisë shtetërore të energjisë Bulgarian Energy Holding (BEH) për të negociuar me kompanitë e SHBA-së mbi ndërtimin e një reaktori të ri bërthamor në Kozloduy, tha ministrja e Energjisë Temenzuka Petkova.

“Qeveria i ka dhënë BEH një mandat për të filluar negociatat me kompanitë amerikane që zhvillojnë teknologji bërthamore për të studiuar opsionet për ndërtimin e një reaktori të ri,” tha Petkova.

Kryeministri Bojko Borisov tha të martën se reaktori i ri do të bazohet në teknologjinë amerikane.


Bullgaria dëshiron të ndërtojë një reaktor të ri për të përmirësuar sigurinë e energjisë dhe për të kaluar në metoda më pak ndotëse të prodhimit të energjisë elektrike, në përputhje me synimet e BE për neutralitetin e klimës deri në vitin 2050.

Nuk janë bërë të ditura emrat e kompanive që do të marrin pjesë në negociata, por kjo do të bëhet e ditur në fund të janarit 2021.

Fabrika Kozloduy ka dy reaktorë bërthamorë nga 1000 megavat, dhe qeveria po kërkon investitorë për një projekt të planifikuar prej 10 miliardë eurosh në Belene, i cili pritet të përfshijë dy reaktorë bërthamorë megavat 1000 megavat.

Të dy projektet janë të nevojshëm pasi që Bullgaria do të fillojë të mbyllë termocentralet me qymyr pas vitit 2030.

Lexo edhe

Video

error: