Bullgaria feston 114 vjetorin e Pavarësisë

Bullgaria feston 114 vjetorin e Pavarësisë

Bullgaria shënoi të enjten 114 vjetorin e shpalljes së pavarësisë.

Më 22 shtator 1908, pas një shërbimi lutjeje në Kishën historike të Dyzet Martirëve të Shenjtë në kryeqytetin mesjetar të vendit Tarnovo (Bullgaria Veriore Qendrore), Princi Ferdinand I, lexoi një deklaratë që shpallte Principatën vasale të Bullgarisë një mbretëri të pavarur nga Perandoria Osmane.

Shpallja e pavarësisë kërkoi përpjekje të konsiderueshme nga diplomacia bullgare për të siguruar njohjen nga Britania e Madhe, Austro-Hungaria, Turqia dhe Rusia. Në fund të Luftës Ruso-Turke të viteve 1877-1878, Traktati paraprak i Shën Stefanit, i 3 marsit të viti 1878, i dha fund 482 viteve të sundimit osman mbi Bullgarinë, por nuk e bëri atë një shtet të pavarur. Neni VI i atij Traktati e bënte Bullgarinë “një degë të Principatës autonome”. Neni I i Traktatit të Berlinit të 1 korrikut të vitit 1878 konfirmoi këtë status, duke e përcaktuar Bullgarinë si “një Principatë autonome dhe kontribuuese nën sundimin e Madhërisë së Tij Perandorake, Sulltanit”.


Gjatë 30 viteve, Bullgaria hoqi gradualisht varësinë e saj vasale nga Turqia, duke mos paguar taksën e saj vjetore, duke lidhur traktate ndërkombëtare, duke zhvilluar një luftë me Serbinë pa sanksionin e Sulltanit dhe duke shpallur bashkimin me krahinën autonome osmane të Rumelisë Lindore, më 6 shtator 1886.

Shpallja e pavarësisë zyrtarizoi situatën e ndryshuar në Ballkan dhe statusin e ri të vendit si një mbretëri më vete. Ajo e nxori Bullgarinë nga e kaluara e saj e varur dhe e vuri përsëri në hartën evropiane të shteteve të pavarura.

Me liturgji solemne dhe me rënien e këmbanave të kishës së Dyzet Martirëve të Shenjtë u shënua fillimi i kremtimit të përvjetorit në Veliko Tarnovo, herët të enjten në mëngjes.

Tradicionalisht, pas përfundimit të shërbesës, peshkopi i Velika Tarnovos, peshkopi Grigoriy, bëri një bekim të ujërave dhe spërkati me ujë të shenjtë flamurin luftarak të Universitetit Kombëtar Ushtarak, Vasil Levski, si dhe flamujt e institucioneve shtetërore dhe komunale, institucioneve arsimore, dhe organizatave joqeveritare. Flamuri kombëtar u ngrit në kalanë e Tsarevets në orën 10:30 me një ritual ushtarak./BTA/

Lexo edhe

Video