Bullgaria do të trajnojë 60 trupa ukrainase si mjekë

Bullgaria do të trajnojë 60 trupa ukrainase si mjekë

Bullgaria shprehu gatishmërinë për të marrë pjesë në misionin e BE-së për të trajnuar ushtrinë ukrainase, u tha gazetarëve të martën në Bruksel ministri i Mbrojtjes Dimitar Stojanov.

Stojanov propozoi që katër grupe prej 15 ushtarësh ukrainas të trajnohen si mjekë në Akademinë Mjekësore Ushtarake në Sofje.

Stojanov ishte në kryeqytetin belg për një forum të Ministrave të Mbrojtjes të BE-së.

Ministri saktësoi se Bullgaria do të kontribuojë me personel dhe pajisje për stërvitjen e forcave të armatosura të Ukrainës.


Ai theksoi se ende nuk është sqaruar se çfarë pajisje do të sigurohen. Sipas tij, vlerësimi për këtë çështje do të përfundojë deri në fund të javës.

I pyetur për pretendimet se Holanda është e gatshme t’i sigurojë Bullgarisë avionë F-16 në këmbim të MiG-29 të Forcave Ajrore Bullgare, Stojanov deklaroi se një letër i është dërguar shtetit holandez në qershor, duke pyetur nëse mund të këto makina. Përgjigja në atë kohë ishte se Holanda nuk kishte mundësi t’i jepte Bullgarisë F-16.

“Kam pasur një takim me ministrin holandez të mbrojtjes. Ata shprehën gatishmërinë për të ndihmuar në trajnimin e pilotëve tanë për F-16,” tha Stojanov.

Sipas Stojanov, MiG-29 pritet të qëndrojë në shërbim deri në fund të vitit 2023.

“Pas kësaj, unë jam skeptik se mund t’i mbajmë ata në funksion,” shtoi ministri i Mbrojtjes./BTA

Lexo edhe

Video