Bullgari: Shpallen fituesit e Çmimit Kombëtar për Artin Fotografik

Bullgari: Shpallen fituesit e Çmimit Kombëtar për Artin Fotografik

Në Samokov, Bullgaria Perëndimore, të shtunën u mbajt një ceremoni e dhënies së çmimeve për ndarjen e çmimeve në konkursin kombëtar për artin fotografik që mban emrin e fotografit të parë bullgar Atanas Karastojanov, i cili ishte nga Samokovi.

Çmimi i parë shkoi për Ivelina Berova, e cila u dallua për arritjet e saj të rëndësishme në mjeshtërinë fotografike, krijimtarinë e spikatur dhe ndikimin e fortë artistik. Çmimi i dytë iu dha Krassimir Kunev dhe i treti Ilian Iliev.

Çmimet u ndanë nga kryetari i komunës së Samokovit, Vladimir Georgiev, i cili tha se ideja e konkursit është t’i jepet homazh dhe mirënjohje Karastojanov që hodhi themelet e fotografisë në Bullgari. Çmimi u krijua si një urë lidhëse midis së tashmes dhe së shkuarës, tha Georgiev.

Ai tha se Shtëpia Dospevska në Samokov pritet të restaurohet si muze vitin e ardhshëm, ku pjesë e projektit është rikrijimi i një studioje autentike fotografike nga fillimi i shekullit të 19-të.


Në ceremoninë e ndarjes së çmimeve mori pjesë drejtori i përgjithshëm i BTA Kiril Valchev, i cili përgëzoi Bashkinë e Samokovit për ruajtjen dhe përhapjen e trashëgimisë së personit “pa të cilin nuk do të kishim imazhet e heronjve kombëtarë Vasil Levski, Stefan Karadja, Panajot Hitov dhe të tjerët”.

Valchev tha se BTA mban arkivin më të madh të fotografive në Bullgari, duke vënë në dukje se arkivi do të digjitalizohet në një projekt të financuar nga Plani Kombëtar i Rimëkëmbjes dhe Rezistencës.

Valchev tha se BTA do të rrisë më tej ekipin e saj të fotoreporterëve, në mënyrë që në të ardhmen e parashikueshme agjencia e lajmeve të ketë fotografë me kohë të plotë në çdo qendër rajonale.

BTA do të hapë një klub kombëtar shtypi në Samokov në javët e ardhshme, tha Valchev./BTA

Lexo edhe

Video