Britania: Kina po shkatërron sistematikisht liritë në Hong Kong

Britania: Kina po shkatërron sistematikisht liritë në Hong Kong

Kreu i diplomacisë britanike, James Cleverley, tha sot se qeveria kineze po shkatërron sistematikisht liritë, përfshirë lirinë e fjalës në ish-koloninë britanike të Hong Kongut.

Sot ai prezantoi para publikut raportin gjashtëmujor të qeverisë për Hong Kongun, i cili ndër të tjera akuzon Kinën për ndërhyrje në mënyrën e jetesës së premtuar për banorët e Hong Kongut dhe përsërit qëndrimin se Pekini ka shkelur kushtet e dorëzimit në vitin 1997.

“Pekini po gërryen sistematikisht liritë në fronte të shumta dhe po rrit kufizimet në jetën e banorëve të zakonshëm të Hong Kongut,” tha Cleverley në prezantimin e raportit që mbulon gjashtë muajt e parë të 2022.


Ai deklaroi se autoritetet kineze vazhdojnë të merren me lirinë e fjalës, shtypi, grumbullimi, individët dhe grupet e shoqërisë civile janë të censuruara dhe se shumica e shtëpive të pavarura të medias janë të detyruara të mbyllen.

Në qershor 2020, Pekini miratoi një ligj të sigurisë kombëtare për të ndëshkuar terrorizmin, bashkëpunimin me forcat e huaja dhe përmbysjen me një dënim të mundshëm të përjetshëm.

“Nuk ka dyshim se Kina nuk e respekton Deklaratën e Përbashkët kinezo-britanike. Të drejtat dhe liritë e Hong Kongut janë sakrifikuar për të lejuar kontroll më të madh nga Pekini, i cili po minon autonominë e Hong Kongut”, tha Cleverley.

Lexo edhe

Video