Britania ka shtuar çrregullimin nervor në listën e efekteve anësore të rralla të AstraZeneca

Britania ka shtuar çrregullimin nervor në listën e efekteve anësore të rralla të AstraZeneca

Rregullatori britanik i barnave ka shtuar një çrregullim jashtëzakonisht të rrallë të dëmtimit të nervave, sindromën Guillain-Barre (GBS), si një efekt anësor shumë i rrallë i vaksinës COVID-19 të AstraZeneca, shkruan Reuters.

Agjencia Evropiane e Barnave (EMA) muajin e kaluar renditi GBS si një efekt anësor të mundshëm të kësaj vaksine.


Sindroma Guillain-Barre (polneuriti akut ngjitës) çon në një përkeqësim të papritur të dobësisë së muskujve, e cila ndonjëherë rezulton në paralizë. Simptomat zakonisht fillojnë me dobësi, ndjesi shpimi gjilpërash dhe humbje të ndjeshmërisë në këmbë.

Në 90% të njerëzve me sindromën Guillain-Barre, dobësia është më e rëndë brenda 2 deri në 3 javë. Në 5 deri në 10%, muskujt që mbështesin frymëmarrjen bëhen aq të dobët sa nevojitet një respirator. Rreth 10% kanë nevojë për një dietë intravenoze ose përmes një gastrostomie, sepse ato dobësojnë muskujt personalë dhe muskujt për gëlltitje.

Lexo edhe

Video

error: