Borrell paralajmëron Dodik: BE nuk do të tolerojë minimin e stabilitetit të Bosnjës

Borrell paralajmëron Dodik: BE nuk do të tolerojë minimin e stabilitetit të Bosnjës

Shefi i diplomacisë evropiane Josep Borrell paralajmëroi anëtarin serb të Presidencës së BeH-së Milorad Dodik se aktivitetet për shkëputjen, të udhëhequra nga Republika Serbe, jo vetëm që do të bllokonin perspektivën evropiane të BeH, por gjithashtu do ta detyronin BE-në të reagonte me vendosmëri.

Borrell, i cili do të mbërrijë në Sarajevë të mërkurën si pjesë e një mini-turneu rajonal, i dërgoi një letër speciale Dodik në prag të mbërritjes së tij, duke thënë se pretendimet e tij dhe të zyrtarëve të tjerë të Republikës Serbe për Marrëveshjen e Dejtonit.

Borrell komentoi kështu vendimet e Parlamentit të Republikës Serbe për të ndërmarrë hapa për të mundësuar entitetin të marrë përsipër kompetencat për të emëruar gjyqtarë dhe prokurorë, gjë që tani është detyrë e Këshillit të Lartë Gjyqësor dhe Prokurorial të BeH dhe për të krijuar një entitet të barnave, megjithëse një agjenci e tillë tashmë ekziston në nivel shtetëror.

Dodik njoftoi se këta janë vetëm hapat e parë dhe se hapi tjetër do të jetë që Republika Serbe të merr përsipër mbledhjen e detyrimeve doganore dhe kompetencat në fushën e mbrojtjes dhe sigurisë.


“Përveç mungesës së dukshme të bazës ligjore, veprimet e iniciuara nga Republika Serbe kanë edhe pasoja të rëndësishme për shtetin dhe qytetarët e saj”, thuhet në letrën e Borrell, një kopje e së cilës është publikuar nga Dnevni Avaz.

Borrell paralajmëroi se ajo që po bëjnë autoritetet në Banja Llukë po minon të gjitha përpjekjet për ta bërë BeH një anëtare të BE-së dhe dënoi fuqishëm faktin që zyrtarët serbë kanë bllokuar punën e tyre që nga mesi i vitit të kaluar, duke u përpjekur të shfuqizojnë një ligj që ndalon mohimet e krimeve të luftës.

“Sapo zyrtarët e Republikës Serbe të kthehen në institucionet shtetërore dhe të sigurohen se ato janë plotësisht funksionale, BE është gati të mundësojë dialog kuptimplotë dhe intensiv. Nëse një dialog i tillë nuk zhvillohet dhe aktivitete për shpërbërjen e institucioneve shtetërore, BE-ja nuk do të ketë zgjidhje tjetër veçse të fillojë të mendojë për përdorimin e të gjitha instrumenteve të tjera brenda kornizës së saj”, shkruan Borrell, duke aluduar qartë për vendosjen e  sanksioneve.

Dodik, i cili njihet për pikëpamjet e tij pro-ruse, tha gjithashtu se uniteti dhe stabiliteti në Evropë ishte i nevojshëm për të kundërshtuar agresionin kundër Ukrainës si një akt të paprecedent.

Lexo edhe

Video