Borrell informon nesër ministrat e BE-së mbi dialogun

Borrell informon nesër ministrat e BE-së mbi dialogun

Përfaqësuesi i Lartë i BE Josep Borrell do të informojë ministrat e jashtëm të Bashkimit Evropian nesër për rrjedhën e raundit të ri të dialogut Kosovë-Serbi.

Raporti është dorëzuar, siç është thënë, në pritje për të parë se si takimi i ri i Dialogut, i cili po vjen në korrik, mund të sjellë një rezultat më të prekshëm, thanë burimet e BE në Bruksel.

Ministrave të BE u tha se do të diskutonin procesin e stabilizimit dhe shoqërimit me partnerët e Ballkanit Perëndimor në Luksemburg të martën dhe të zhvillonin konferenca ndërqeveritare me Serbi-Malin e Zi mbi “udhëheqjen politike” vetëm si pjesë e një metodologjie të re të zgjerimit, pasi nuk do të hapen kapituj të ri në bisedime.


Zyrtarët diplomatikë të BE shpjeguan se shumica e anëtarëve të BE kundërshtojnë hapjen e kapitujve të ri në bisedimet e anëtarësimit me Serbinë, duke thënë se autoritetet e Beogradit nuk kishin arritur të zbatonin reformat e pritura, kryesisht në fushat e sundimit të ligjit, antikorrupsion, pavarësi gjyqësore dhe liri të shprehjes.

Zyrtari shpjegoi se meqenëse ministrat dhe udhëheqësit e BE-së tani nuk kanë përpara miratimin e “paketës së re të zgjerimit” të zakonshme gjysmë-vjetore, diskutimi i tyre do të përqendrohet në “si do të zbatohet metodologjia e re e zgjerimit në negociatat me Serbi-Malin e Zi “.

Një burim në Bruksel konfirmoi se analiza e Procesit të Stabilizim-Asociimit, mbi të cilën janë nënshkruar marrëveshje të BE-së me gjashtë partnerë në Ballkanin Perëndimor, gjithashtu do të përfshihet në metodologjinë e re të zgjerimit dhe gjithashtu do të prezantojë një debat mbi qeverisjen politike më të mirë, përcjellë agjencia e lajmeve Beta.

Lexo edhe

Video

error: