Borrell: Agresioni rus kundër Ukrainës është shkelje e parimeve mbi të cilat bazohet OSBE

Borrell: Agresioni rus kundër Ukrainës është shkelje e parimeve mbi të cilat bazohet OSBE

Shefi i diplomacisë evropiane Josep Borrell deklaroi sot se agresioni rus kundër Ukrainës, shkatërrimi sistematik i infrastrukturës civile dhe përdorimi i dimrit si armë me qëllim për të sjellë errësirë ​​dhe të ftohtë te njerëzit e këtij vendi, është krim lufte dhe shkelje e së drejtës ndërkombëtare si dhe e parimeve mbi të cilat bazohet OSBE-ja.

“Rusia ka sjellë luftë në Evropë dhe meqenëse nuk arriti të nënshtrojë Ukrainën, ajo tani po shkatërron sistematikisht të gjithë infrastrukturën civile,” u tha Borrell gazetarëve në Këshillin e Ministrave të Shteteve Anëtare të OSBE-së, i cili filloi sot në Lodz, Poloni.

Ai shton se BE-ja do të mbështesë Gjykatën Penale Ndërkombëtare, e cila tashmë po bashkëpunon me prokurorët ukrainas.

“Ne po dërgojmë një milion euro shtesë për çminimin në Ukrainë dhe Bashkimi Evropian do të mbështesë Gjykatën Penale Ndërkombëtare, e cila tashmë po punon gjerësisht me prokurorët ukrainas për të mbledhur prova të krimeve. Ajo duhet të miratohet nga shtetet anëtare të unionit dhe ne duhet të sigurojmë mbështetje në Kombet e Bashkuara me një numër të madh vendesh”, tha Borrell.


Borrell tha se është e nevojshme të ndërtohet një kornizë e re sigurie pasi Rusia shkatërroi atë ekzistues.

Përfaqësuesi i Lartë i BE-së përsëriti se Rusia duhet të paguajë për dëmin që i shkaktoi Ukrainës dhe për shkatërrimin e infrastrukturës civile që u shkatërrua gjatë konfliktit.

Borrell tha se deri më tani BE ka sekuestruar më shumë se 20 miliardë dollarë fonde që u përkasin oligarkëve rusë.

“Përveç këtyre fondeve janë bllokuar edhe 300 miliardë dollarë që i përkasin Federatës Ruse. Këto para duhet të përdoren për të rindërtuar Ukrainën. Aktualisht është i bllokuar dhe është e nevojshme të hetohen të gjitha kornizat ligjore për t’u sekuestruar”, tha Borrell.

Lexo edhe

Video