Blinken: Afganistani mund të bëhet një “shtet paria”

Blinken: Afganistani mund të bëhet një “shtet paria”

Afganistani mund të bëhet një “shtet paria” nëse talebanët vazhdojnë të abuzojnë me të drejtat e popullit të tyre dhe të marrin kontrollin me forcë, tha sot sekretari i Shtetit Antony Blinken.

Blinken, në një konferencë shtypi në Nju Delhi, tha se përparimi i talebanëve drejt qendrave të rrethit të Afganistanit gjatë javës së kaluar dhe raportet mbi krimet që ata kryen janë thellësisht shqetësuese, raporton agjencia gjermane DPA.

“Afganistani, i cili nuk respekton të drejtat e njerëzve të tij, Afganistani, i cili kryen krime kundër popullit të vet, do të bëhet një shtet paria,” tha Blinken.


Sekretari i Shtetit tha se talebanët duan njohje dhe mbështetje ndërkombëtare nga Afganistani.

“Supozohet se talebanët duan që udhëheqësit e saj të udhëtojnë lirshëm nëpër botë, për të hequr sanksionet. Marrja e vendit me forcë dhe abuzimi i të drejtave të popullit të tij nuk është mënyra për të arritur ato qëllime,” tha Blinken.

Ai tha se mënyra e vetme për të zgjidhur konfliktin në mënyrë paqësore është përmes një tryeze negocimi, dhe se Shtetet e Bashkuara, pavarësisht tërheqjes së trupave, janë ende shumë të angazhuara në Afganistan në mënyrë që të zgjidhin konfliktin në mënyrë diplomatike dhe të ofrojnë ndihmë në forma të ndryshme.

Paria – është shtresa më e pasur dhe më e lartë e shfrytëzuesve; përfaqësuesit e kësaj shtrese që sundojnë një vend a një krahinë; krerët e vendit (në vendet me rend shfrytëzues), paria fisnore ose e vendit, qytetit, fshatit.

Lexo edhe

Video

error: