Bima popullore që ul sheqerin e lufton inflamacionin

Bima popullore që ul sheqerin e lufton inflamacionin

Çaji jeshil shfaqet si një trajtim i papritur për sindromën metabolike me hulumtimet e reja klinike që tregojnë përmirësim të profilit metabolik dhe ulje të sheqerit në gjak pas një muaji të marrjes ditore.

Pirja e ekstraktit të çajit jeshil për katër javë te njerëzit me një profil të ngarkuar kardiovaskular duket se është në gjendje të ulë nivelet e sheqerit në gjak dhe të përmirësojë shëndetin e zorrëve duke reduktuar inflamacionin. ipas studiuesve të Universitetit Shtetëror të Ohajos, ky është studimi i parë që vlerëson nëse vetitë anti-inflamatore të çajit jeshil në zorrë mund të përmirësojnë rreziqet e sindromës metabolike.


“Ka shumë prova që konsumi më i lartë i çajit jeshil lidhet me nivele më të mira të kolesterolit, sheqerit dhe triglicerideve, por nuk ka asnjë hulumtim që lidh përfitimet e tij në zorrë me këta faktorë shëndetësorë,” tha autori i parë Richard Bruno, profesor i të ushqyerit njerëzor në Universitetin e Ohajos. Ekipi hulumtues ekzaminoi 40 subjekte në një studim pasues të hulumtimit të vitit 2019 që kishte treguar nivele më të ulëta të mbipeshes dhe rreziqeve shëndetësore, ndërsa përmirësonte shëndetin e zorrëve te minjtë që ushqeheshin me suplemente me çaj jeshil.

Në studimin e ri klinik, ekstrakti i çajit jeshil reduktoi sheqerin në gjak, inflamacionin e zorrëve dhe përshkueshmërinë e zorrëve tek të rriturit e shëndetshëm, gjetje të papritura. 21 pjesëmarrës me sindromë metabolike dhe 19 të rritur të shëndetshëm konsumuan një ekstrakt çaji jeshil të pasur me katekina anti-inflamatore, ekuivalenti ditor i pesë filxhanëve çaj jeshil, çdo ditë për 28 ditë. Në studimin e rastësishëm të kryqëzimit të dyfishtë, të gjithë pjesëmarrësit kaluan 28 ditë të tjera në placebo me një pushim prej një muaji midis dy trajtimeve ku nuk u morën suplemente të tjera.

“Gjetjet tona na tregojnë se brenda një muaji ne mund të reduktojmë glukozën në gjak si tek njerëzit me sindromë metabolike ashtu edhe tek njerëzit e shëndetshëm, dhe reduktimi i sheqerit duket të jetë i lidhur me një reduktim të inflamacionit të zorrëve”, tha profesori. Edhe pse studiuesit nuk aspirojnë të pretendojnë se kanë gjetur kurën për sindromën metabolike me një trajtim njëmujor, ata e njohin potencialin e çajit jeshil si një mjet për të reduktuar rrezikun e zhvillimit të sindromës metabolike ose për ta kthyer atë nëse ai tashmë ka zhvilluar.

Lexo edhe

Video