Bien çmimet e naftës për shkak të ngadalësimit të aktivitetit industrial japonez e kinez

Bien çmimet e naftës për shkak të ngadalësimit të aktivitetit industrial japonez e kinez

Çmimet e naftës u dobësuan sot në tregjet ndërkombëtare për shkak të të dhënave më të fundit që tregojnë për një ngadalësim të aktivitetit në sektorët industrialë kinezë dhe japonezë, dhe si rrjedhim edhe perspektivën për kërkesën globale për naftë.

Çmimi i një fuçi nafte në tregun e Londrës ra me 1.42 dollarë krahasuar me të premten, në 102.55 dollarë. Në tregun amerikan, një fuçi tregtohet me një çmim më të ulët prej 1.85 dollarësh, me 96.77 dollarë.

Masat e kufizimit të lëvizjes për shkak të përhapjes së infeksionit COVID-19 ndaluan një rikuperim të shkurtër në aktivitetin e fabrikës në Kinë, importuesi më i madh në botë i naftës së papërpunuar.

Caixin/Markit Manufacturing Purchasing Managers’ Index (PMI), përkatësisht, ra në 50.4 pikë në korrik, krahasuar me 51.7 pikë në korrik, shumë më poshtë pritjeve të analistëve.


Nga ana tjetër, aktiviteti prodhues japonez u rrit me ritmin më të ulët në 10 muajt e fundit në korrik.

Çmimet e naftës në Londër dhe në tregun amerikan përfunduan korrikun me një humbje të dytë mujore radhazi për herë të parë që nga viti 2020, pasi rritja e inflacionit dhe normat më të larta të interesit rrisin frikën për një recesion global, i cili po redukton kërkesën për karburant.

Organizata e Vendeve Eksportuese të Naftës (OPEC) dhe aleatët përfshirë Rusinë, të njohur kolektivisht si OPEC+, do të takohen të mërkurën për të vendosur mbi prodhimin e grupit në shtator.

“Ndërsa vizita e presidentit amerikan Joe Biden në Arabinë Saudite nuk shkaktoi një rritje të drejtpërdrejtë të furnizimeve me naftë, ne besojmë se sauditët do të përgjigjen duke vazhduar të rrisin gradualisht prodhimin”, shkroi Helima Croft nga RBC Capital në një shënim.

Çmimet u ndikuan gjithashtu nga një rritje në prodhimin e naftës libiane, i cili arriti në 1.2 milion fuçi në ditë, nga 800.000 më 22 korrik, pasi disa fabrika nafte filluan të funksionojnë atje.

Lexo edhe

Video