Lajme   Zgjedhjet 2021   Biznes   Sport   Covid-19   Video   Kulturë   Magazina   Ngjarje

Biden sot merr 17 masa me të cilat anulohen vendimet e Trump

Biden sot merr 17 masa me të cilat anulohen vendimet e Trump

Presidenti i ri i SHBA Joseph Biden do të nxjerrë 17 dekrete sot, menjëherë pas marrjes së detyrës, të cilat shfuqizojnë masat kryesore të paraardhësit të tij, kryesisht kthimin e SHBA në Marrëveshjen e Parisit për Ndryshimin e Klimës dhe Organizatën Botërore të Shëndetësisë (OBSH), thanë këshilltarët e presidentit të ardhshëm.

Siç është njoftuar, imunologu Anthony Fauci do të flasë në emër të Shteteve të Bashkuara nesër në takimin e OBSH-së.

Për të kufizuar përhapjen e virusit, i cili tashmë ka marrë 400,000 jetë, Biden do të nënshkruajë një dekret nesër për bartjen e detyrueshme të maskave mbrojtëse në ndërtesat federale.

Biden gjithashtu do të zgjasë moratoriumin për dëbimet dhe ri-pagimet e kredive studentore federale për shkak të humbjes së të ardhurave për shkak të pandemisë.

Demokrati, i cili nënvizoi luftën kundër ngrohjes globale si një nga përparësitë e tij, do të dërgojë një letër në OKB sot në mënyrë që Shtetet e Bashkuara të kthehen në Marrëveshjen e Parisit brenda një muaji.

Biden gjithashtu do të marrë në konsideratë një seri masash të administratës në ikje mbi standardet mjedisore dhe do të revokojë mandatin e dhënë nga Donald Trump për projektin e diskutueshëm të naftësjellësit SHBA-Kanada.


Për çështjen e politikës së migracionit, Biden do të marrë gjithashtu qëndrimin e kundërt nga Trump, mandati i të cilit u shënua nga lufta kundër imigracionit të paligjshëm.

Biden do të shfuqizojë dekretin e diskutueshëm mbi migracionin, i cili ndalon hyrjen e qytetarëve të vendeve kryesisht myslimane. Masa ishte “e rrënjosur në ksenofobinë dhe armiqësinë fetare”, tha Jake Sullivan, një këshilltar i ardhshëm i Shtëpisë së Bardhë për sigurinë kombëtare.

Presidenti i ri i Shteteve të Bashkuara do të pezullojë ndërtimin e murit në kufirin me Meksikën dhe financimin e tij nga buxheti i Pentagonit, i cili ka shkaktuar beteja të ashpra politike dhe gjyqësore në katër vitet e fundit.

Biden do të paraqesë një projektligj mbi imigracionin para Kongresit paralelisht. Në veçanti, rreth 700,000 të ri që hynë në Shtetet e Bashkuara në mënyrë të paligjshme si fëmijë dhe emigrantë të tjerë me status të parregulluar do të kenë mundësinë të zgjidhin statusin e tyre.

Reforma parashikon gjithashtu fonde shtesë për të forcuar mbikëqyrjen dhe kontrollet kufitare, si dhe një plan ndihme për Salvadorin, Guatemalën dhe Hondurasin, nga vijnë shumica e migrantëve, me 4 miliardë dollarë gjatë katër vjetëve të ardhshme.

Kur bëhet fjalë për të luftuar pabarazinë racore, Biden do të nënshkruajë një dekret që udhëzon agjencitë federale të vlerësojnë pabarazitë në programet dhe politikat e tyre, tha Susan Rice, drejtoresha e ardhshme e Këshillit të Politikës së Brendshme.

Këto janë vetëm masat e para të njoftuara dhe dekretet dhe dekretet e mëtejshme të presidentit të ri të Shteteve të Bashkuara priten në ditët në vijim, thanë këshilltarët e Biden.

Lexo edhe

Video

error: