Bëhuni magnet për para: Këto gabime ju bllokojnë në rrugën drejt pasurisë

Bëhuni magnet për para: Këto gabime ju bllokojnë në rrugën drejt pasurisë

Disa njerëz ishin mjaftueshëm inteligjentë për të blerë bitcoin kur vlente një dollar, të tjerët, nga ana tjetër, bëjnë shumë.

Studiuesi Tom Corley ka treguar dallimet në zakonet e njerëzve të pasur dhe atyre që nuk kanë shumë para.

Ai i testoi të dy grupet për pesë vjet dhe arriti në përfundime interesante. Këto, thotë ai, janë gabimet më të zakonshme që bëjmë që na pengojnë pasurinë tonë:

Shmangia e njohjeve të reja

Njerëzit e pasur pëlqejnë të takojnë njerëz të ri. 68 për qind e tyre thanë se u pëlqen të takohen me dikë të ri. Vetëm 11 për qind e njerëzve të varfër thanë të njëjtën gjë. Shumica e njerëzve që kanë arritur stabilitet financiar kanë punuar shumë për të lënë një përshtypje të mirë te vetja dhe për ta mbajtur atë. Mos harroni të uroni të njohurit e ri (dhe të vjetër) për festat dhe ditët dhe përvjetorët e tjerë të rëndësishëm.

Urrejtja ndaj punës

“Unë e dua atë që bëj!” Kjo është një fjali që thonë 85 për qind e njerëzve të suksesshëm financiarisht. Të varfrit shohin më shumë të meta në punët e tyre. Me këtë qëndrim, ndoshta do të pajtoheni, është mjaft e vështirë të rrisni të ardhurat tuaja. Nëse nuk ju pëlqen puna që po bëni, duhet ta ndryshoni atë, jo të ankoheni.

Moskujdesi ndaj shëndetit

Njerëzit e pasur i kushtojnë shumë kohë shëndetit të tyre. Këto përfshijnë vizitat te mjeku, një mënyrë jetese të shëndetshme, sport (76 për qind e njerëzve të suksesshëm ushtrojnë katër herë në javë), një dietë të ekuilibruar dhe mungesë zakonesh të këqija. Mes atyre me të ardhura të ulëta, vetëm 13 për qind shohin një lidhje midis shëndetit të mirë dhe suksesit.

Mosgatishmëria për të marrë rreziqe


Vetëm gjashtë për qind e njerëzve të varfër ranë dakord të ndërmerrnin rreziqe për të përmirësuar gjendjen e tyre financiare. Nga ana tjetër, më shumë se 50 për qind e njerëzve të pasur që morën pjesë në eksperiment, u pajtuan me të njëjtin rrezik, megjithëse vunë re se të paktën një herë në jetën e tyre rreziku çoi në dështime të mëdha, por kjo nuk i pengoi në të ardhmen.

Shikimi i reality show

Në mesin e njerëzve që nuk janë të pasur, 78 prej tyre pëlqejnë të shikojnë shfaqje, në të cilat shikuesit ndjekin detaje nga jeta private e dikujt tjetër. Midis njerëzve të pasur, vetëm rreth 6 për qind shikojnë reality show. Është gjithashtu e rëndësishme të përmendet se njerëzit e pasur nuk ndjekin shumë televizion. E njëjta gjë vlen edhe për internetin: njerëzit e suksesshëm shpenzojnë më pak se një orë duke lundruar në ueb, përveç nëse kjo nuk ka të bëjë me punën.

Duke mos lexuar libra

Njerëzit e suksesshëm lexojnë libra për zhvillimin e tyre, materiale profesionale dhe literaturë historike për të paktën 30 minuta në ditë. Vetëm dy për qind e njerëzve të varfër kalojnë shumë kohë duke lexuar.

Ngritja vonë

Më shumë se gjysma e biznesmenëve me të ardhura të larta të vëzhguar nga Tom Corley u zgjuan të paktën tri orë para fillimit të ditës së tyre të punës, rreth orës 05:00. Në mëngjes, njerëzit e suksesshëm planifikojnë gjëra për të bërë, bëjnë projekte personale (nëse punojnë për kompani të mëdha) dhe i përkushtohen disa aktiviteteve fizike. Shumë njerëz të suksesshëm meditojnë për 10-15 minuta në ditë ose thjesht mendojnë për diçka në heshtje. Zgjimi herët nuk do të thotë se nuk flenë mjaftueshëm. 89 për qind e njerëzve të pasur flenë nga ora 7 deri në 8 orë dhe bien të flenë zakonisht në orën 21:00 ose 22:00.

Shoqërimi me njerëz negativë

96 për qind e njerëzve që jetojnë nga paga në pagë njohin dikë që pëlqen të bëjë thashetheme dhe të ankohet për jetën e tyre. Njerëzit e suksesshëm komunikojnë me ata që nuk janë negativë, por krejt e kundërta, me ata që i frymëzojnë të bëjnë diçka. Ju mund të rrisni lehtësisht numrin e njerëzve të tillë rreth jush duke marrë pjesë në ngjarje kulturore, duke bërë punë vullnetare ose duke u bashkuar me një organizatë jofitimprurëse.

Shpenzime të tepërta

Ju ndoshta njihni njerëz që blejnë makina, telefona dhe gjëra të tjera të shtrenjta me kredi, edhe pse nuk mund ta përballojnë. Njerëzit e suksesshëm zakonisht i përmbahen sistemit të shpërndarjes të të ardhurave: 20% – llogari kursimi, 25% – pagesa e qirasë ose hipotekës, 15% – ushqim, 10% – argëtim, 5% – servisim makinash, ndërsa pjesa tjetër shpenzohet për veshje, trajtim dhe edukim.

Lexo edhe

Video