BE zgjat sanksionet ekonomike ndaj Rusisë

BE zgjat sanksionet ekonomike ndaj Rusisë

Këshilli i BE-së vendosi sot të zgjasë masat kufizuese që synojnë disa sektorë ekonomikë të Federatës Ruse deri më 31 korrik 2022.

Sanksionet u prezantuan për herë të parë më 31 korrik 2014 si përgjigje ndaj veprimeve ruse që destabilizojnë situatën në Ukrainë, duke kufizuar disa banka dhe kompani ruse nga qasja në tregjet parësore dhe dytësore të kapitalit të BE-së dhe duke ndaluar forma të tjera të ndihmës financiare dhe ndërmjetësimit kundër institucioneve financiare ruse.


Sanksionet gjithashtu ndalojnë importin, eksportin ose transferimin e drejtpërdrejtë ose të tërthortë të të gjitha materialeve të lidhura me mbrojtjen dhe vendosin një ndalim për mallrat me përdorim të dyfishtë për përdorim ushtarak ose për përdoruesit fundorë në Rusi.

Rusia ka gjithashtu të kufizuar qasjen në disa teknologji të ndjeshme që mund të përdoren në sektorin rus të energjisë, për shembull, në prodhimin dhe kërkimin e naftës.

Vendimi për zgjatjen e masave kufizuese u mor pas vlerësimit të fundit të zbatimit të marrëveshjes së Minskut të arritur në vitin 2015, me synimin për një armëpushim dhe stabilizimin e situatës në Ukrainë.

Lexo edhe

Video