BE paralajmëron sanksione për shkak të krizës politike në Bosnjë

BE paralajmëron sanksione për shkak të krizës politike në Bosnjë

BE sonte dënoi ashpër retorikën negative dhe nxitëse të përdorura nga krerët e Republikës Serbe gjatë festimeve të paligjshme të 9 janarit, duke thënë se aktivitete të tilla kërcënojnë stabilitetin e BeH dhe rrugën evropiane dhe mund të çojnë drejt vendosjes së sanksioneve.

Brukseli u bëri thirrje krerëve politikë të BeH-së, duke përfshirë udhëheqjen e Republikës Serbe t’i japin fund “hapave të papranueshëm të ndarjes dhe t’i kthehen punës së institucioneve shtetërore”.

“Retorika dhe veprimet e papranueshme kanë rritur më tej tensionet midis komuniteteve në të gjithë vendin dhe kanë përshkallëzuar më tej krizën e vazhdueshme politike. Kjo kërcënon stabilitetin dhe prosperitetin e vendit dhe është në kundërshtim të plotë me perspektivën e tij në BE, e cila mund të bazohet vetëm në një BeH të bashkuar dhe sovrane,” tha Peter Stan, zëdhënës i Shërbimit Evropian të Veprimit të Jashtëm (EEAS).

Në deklaratë thuhet se festimet në RS nuk janë në përputhje me Kushtetutën e BeH, siç vendoset nga Gjykata Kushtetuese e BeH dhe kujton se BE-ja i ka bërë thirrje në mënyrë të përsëritur udhëheqjes së RS-së që mosmarrëveshjet t’i zgjedhë përmes dialogut dhe mjeteve juridike në institucionet shtetërore.


“Udhëheqja e Republikës Serbe duhet të kontribuojë për t’i dhënë fund prirjes shqetësuese të urrejtjes dhe mos tolerancës. Kjo duhet të përfshijë fundin e glorifikimit të kriminelëve të luftës dhe mohimin ose glorifikimin e krimeve të tyre,” tha EEAS në një deklaratë.

Në deklaratë thuhet gjithashtu se BE shpreh keqardhje për mbështetjen e dhënë nga partnerët e tjerë ndaj manifestimeve që kërcënojnë stabilitetin rajonal dhe ndikojnë në marrëdhëniet e fqinjësisë së mirë.

Në Bruksel thonë se bllokada e vazhdueshme e institucioneve të BeH, mungesa e dialogut konstruktiv dhe përdorimi i retorikës nxitëse në publik çojnë në paqëndrueshmëri dhe vonesa në arritjen e reformave të rëndësishme për BeH dhe një jetë më të mirë për popullin e saj.

“Nëse situata në BeH përkeqësohet, BE ka një gamë të gjerë mjetesh në dispozicion, duke përfshirë kornizën ekzistuese të sanksioneve dhe një rishikim të ndihmës së përgjithshme të BE-së”, thonë zyrtarët e BE-së.

Lexo edhe

Video