BE dëshiron të kufizojë shfaqjen e filmave dhe serialeve britanike

BE dëshiron të kufizojë shfaqjen e filmave dhe serialeve britanike

Bashkimi Evropian po përgatitet të bëjë lëvizje kundër sasisë disproporcionale të përmbajtjes televizive dhe filmave britanikë në Evropë pas Brexit.

Britania e Madhe është prodhuesi më i madh evropian i programeve të filmit dhe TV, i cili u ndikua shumë nga 1.4 miliardë funte që ata morën nga shitja e të drejtave ndërkombëtare.

Dominimi britanik është përshkruar si një kërcënim për diversitetin kulturor evropian në një dokument të brendshëm të BE të vënë në dispozicion të “Guardian”.

Sipas Direktivës së Shërbimeve të Mediave Audiovizive të BE-së, përmbajtja evropiane në kanalet televizive tokësore duhet të përbëjë shumicën e programeve, ndërsa në platformat si Netflix dhe Amazon, duhet të përbëjë të paktën 30% të titujve në dispozicion.


Vende si Franca kanë shkuar një hap më tej, duke vendosur një kuotë prej 60% për veprat evropiane në platforma dhe duke kërkuar që 15% e xhiros së platformave të shpenzohen në prodhimin e veprave evropiane audiovizive dhe kinematografike.

Sipas një dokumenti të BE-së dërguar diplomatëve më 8 qershor, përfshirja e përmbajtjes britanike në kuota të tilla pasi Brexit besohet se ka çuar në atë që është përshkruar si një sasi jo proporcionale e programeve britanike në televizionin evropian.

Komisioni Evropian është ngarkuar të nisë një studim mbi ndikimin e përmbajtjes britanike në larminë kulturore të BE. Burimet diplomatike pretendojnë se ky do të ishte hapi i parë drejt kufizimit të përmbajtjes nga Britania e Madhe.

Shitja e të drejtave ndërkombëtare për kanalet dhe platformat evropiane solli fitime të industrisë britanike të TV dhe filmit prej 490 milionë funte në vitin 2019 dhe 2020.

Burimet e BE-së sugjerojnë që nisma do të vazhdojë kur Franca të marrë presidencën në janar, me mbështetjen e Spanjës, Greqisë, Italisë dhe Austrisë.

Lexo edhe

Video

error: