BB: Inflacioni i çmimeve të ushqimeve vendase mbetet i lartë në mbarë botën

BB: Inflacioni i çmimeve të ushqimeve vendase mbetet i lartë në mbarë botën

Inflacioni i çmimeve të ushqimeve vendase mbetet i lartë në mbarë botën, thuhet në raportin e Bankës Botërore mbi rritjen e pasigurisë ushqimore.

Ndërsa, sipas këtij institucioni financiar ndërkombëtar, investimet private në infrastrukturë kanë vazhduar edhe vitin e kaluar.

“Informacioni nga muaji i fundit midis dhjetorit 2022 dhe marsit 2023 për të cilin disponohen të dhëna për inflacionin e çmimeve të ushqimeve tregon inflacion të lartë në pothuajse të gjitha vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme, me nivele inflacioni më të madh se 5% në 70.6% të vendeve me të ardhura të ulëta. 90.9% e vendeve me të ardhura të mesme të ulëta dhe 87.0% e vendeve me të ardhura të mesme të larta dhe shumë që përjetojnë inflacion dyshifror”, thuhet në raport, shkruan AA.

Për më tepër në raport thuhet se 84.2% e vendeve me të ardhura të larta po përjetojnë inflacion të lartë të çmimeve të ushqimit, me vendet më të goditura në Afrikë, Amerikën e Veriut, Amerikën Latine, Azinë Jugore, Evropë dhe Azinë Qendrore.


Pasi Rusia nisi luftën e saj kundër Ukrainës, politikat tregtare të imponuara nga vendet janë rritur, sipas Bankës Botërore.

“Kriza globale e ushqimit u përkeqësua nga numri në rritje i kufizimeve të tregtisë së ushqimit të vendosura nga vende të ndryshme, pasi 23 vende zbatuan 29 ndalime të eksportit të ushqimit dhe 10 zbatuan 14 masa kufizuese të eksportit, që nga 13 marsi”, thuhet në raport.

Institucioni financiar tha gjithashtu se prodhimi në vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme vazhdoi të rikuperohej në vitin 2022, i cili ishte një vit kyç për rifillimin e angazhimeve për investime në infrastrukturën private.

Sipas BB-së, Azia Lindore, Paqësori, Amerika Latine, Karaibet dhe Azia Jugore panë një kthim në nivelet e investimeve para pandemisë, Evropa dhe Azia Qendrore panë angazhime më të ulëta për investime për shkak të luftës në Ukrainë dhe krizës energjetike të lidhur me të.

Lexo edhe

Video