Barclay: Britania nuk është e interesuar për modelin zviceran në marrëdhëniet me BE-në

Barclay: Britania nuk është e interesuar për modelin zviceran në marrëdhëniet me BE-në

Ministri i Shëndetësisë i Britanisë së Madhe, Steve Barclay, tha se vendi nuk planifikon të kalojë në modelin zviceran të marrëdhënieve me Bashkimin Evropian.

Barclay e tha këtë në përgjigje të një artikulli të gazetës Sunday Times, ku thuhet se kryeministri i sapozgjedhur i Britanisë së Madhe, Rishi Sunak, planifikon të vendosë marrëdhënie tregtare me BE-në bazuar në atë që Zvicra ka me atë politik dhe ekonomik me bllokun evropian.

Zvicra ka qasje në tregun e vetëm të BE-së, por në këmbim i është dashur të pranojë disa rregulla të BE-së, duke përfshirë ato për lirinë e lëvizjes dhe pjesëmarrjen në buxhetin e unionit – një model i refuzuar nga ministrat britanikë më herët gjatë negociatave me Brukselin.


“Këto raportime janë krejtësisht të pavërteta. Ne duam të shfrytëzojmë sa më shumë mundësitë që ofron Brexit”, tha Barclay për Sky News.

Britania e Madhe ka kaluar një sërë krizash politike që nga largimi nga Bashkimi Evropian në vitin 2016, për shkak të negociatave të vështira me Brukselin për marrëveshjen e daljes.

Gjatë negociatave, qeveria britanike tha se një model i stilit zviceran i marrëdhënieve me BE-në ishte i papërshtatshëm për Britaninë, pasi Britania e Madhe do të duhej të pajtohej me ligjet e BE-së.

Lexo edhe

Video