Lajme   Biznes   Sport   Covid-19   Video   Kulturë   Magazina   Ngjarje

Banka Evropiane e Investimeve: Luftimi i pasojave pandemike dhe ekonomike është me prioritet

Banka Evropiane e Investimeve: Luftimi i pasojave pandemike dhe ekonomike është me prioritet

Vitin e kaluar, Banka Evropiane e Investimeve (EIB) investoi 77 miliardë euro në luftën kundër COVID-19 dhe ndryshimit të klimës, u tha në konferencën për shtyp në lidhje me rezultatet vjetore të EIB.

Thuhet se një e treta e parave u vendos për zbutjen e pasojave të pandemisë, kryesisht në sektorin e ndërmarrjeve të vogla dhe të mesme, për rinovimin e spitaleve dhe zhvillimin e vaksinave dhe ilaçeve.

Kur bëhet fjalë për vaksinat, Banka e Bashkimit Evropian miratoi një hua prej 100 milionë euro në fillim të vitit të kaluar për kompaninë gjermane BionTech, e cila në bashkëpunim me kompaninë Pfizer krijoi vaksinën e parë kundër COVID-19.

Grupi EIB ka financuar disa vaksina, si dhe kompani që zhvillojnë terapi për trajtimin e COVID-19 dhe teknologjitë e testimit.


“Gjatë vitit të kaluar, ne kemi rritur dhe përshpejtuar në mënyrë drastike pjesëmarrjen në luftën kundër pandemisë shkatërruese dhe kemi ndihmuar mijëra kompani në Bashkimin Evropian dhe në të gjithë botën,” tha presidenti i EIB, Werner Hoyer.

Ai shtoi se lufta kundër pandemisë dhe pasojave të saj ekonomike do të jetë preokupimi i kësaj banke në vitin 2021, dhe deklaroi se përveç 25 miliardë eurove të dhëna tashmë, Bordi i EIB miratoi një 25 miliardë euro të reja për kompanitë e goditura rëndë dhe sektorin e shëndetësisë.

Nga rruga, pjesa e investimeve në ndryshimin e klimës dhe mjedisit u rrit vitin e kaluar 40 për qind të fondit të përgjithshëm të fondeve të investuara nga EIB, dhe plani është që të mobilizojë deri në një miliard euro për investime në klimë dhe mjedis deri në fund të kësaj dekade.

Andaj, Bordi i EIB miratoi një Plan të Veprimit për Klimën në nëntor me udhëzimet për arritjen e këtyre qëllimeve ambicioze.

Plani parashikon ndërprerjen graduale të financimit të projekteve me emisione të larta të gazrave të dëmshme dhe përcakton kritere më rigoroze për financimin e projekteve ku janë të pranishme emetimet e tepërta të këtyre gazrave.

Video

error: