Baker Kalibaf: Irani s’do të dorëzojë kurrë foto të impianteve bërthamore

Baker Kalibaf: Irani s’do të dorëzojë kurrë foto të impianteve bërthamore

Kryetari i Parlamentit iranian Mohammad Baker Kalibaf deklaroi se Teherani zyrtar nuk do të dorëzojë kurrë foto nga impiantet bërthamore iraniane tek Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë Atomike (IAEA).

Ai tha se IAEA nuk do të marrë fotot pasi marrëveshja e kontrollit me këtë agjenci ka skaduar.

“Marrëveshja ka skaduar … asnjë nga informacionet nuk do t’i dorëzohet kurrë Agjencisë Ndërkombëtare të Energjisë Atomike dhe të gjitha të dhënat dhe imazhet do të mbeten në zotërim të Iranit,” tha Kalibaf, raporton Reuters.

Deklarata mund të komplikojë më tej negociatat midis Iranit dhe gjashtë fuqive të mëdha për ringjalljen e marrëveshjes bërthamore 2015, nga e cila presidenti i atëhershëm i SHBA-së Donald Trump u tërhoq tri vjet më parë dhe rivendosi sanksione të ashpra ndaj Teheranit, të cilave Irani iu përgjigj duke shkelur një numër kufizimesh. origjina dhe marrëveshjet mbi programin bërthamor.

Një zëdhënës i komitetit parlamentar të Iranit për sigurinë kombëtare dhe punët e jashtme paralajmëroi se “Irani gjithashtu do të fikë kamerat e IAEA nëse Shtetet e Bashkuara nuk heqin të gjitha sanksionet”, sipas faqes së internetit të gazetës shtetërore Tehran Times.


Marrëveshja e mbikëqyrjes së përkohshme tremujore e Teheranit me IAEA, e cila u vazhdua për një muaj më 24 maj, parashikon që të dhënat vazhdojnë të mblidhen, por qasja në informacion të jetë kufizuese, të tilla si të dhënat e kutisë së zezë.

IAEA të premten i kërkoi Iranit që urgjentisht të përgjigjet nëse do të zgjaste marrëveshjen e mbikëqyrjes, duke bërë që i dërguari iranian të përgjigjet se Teherani “nuk është i detyruar të përgjigjet”.

Irani konfirmoi të mërkurën e kaluar se Këshilli i Lartë i Sigurisë Kombëtare i vendit do të vendosë nëse do të rinovojë marrëveshjen e monitorimit, por vetëm kur skadon kjo marrëveshje.

Sekretari i Shtetit Antony Blinken paralajmëroi dy ditë më parë se në rast se Teherani nuk vazhdon marrëveshjen e monitorimit, do të kishte një “pengesë serioze” për negociata më të gjera.

Të gjitha palët që kanë marrë pjesë në negociatat e Vjenës për rinovimin e pjesës bërthamore iraniane që nga prilli bien dakord që ka çështje kryesore që duhet të zgjidhen para rivendosjes së marrëveshjes bërthamore me Iranin.

Lexo edhe

Video

2 Comments

Komentet janë të mbyllura.