Avokati i Pjetër Shalës kërkon që sa më parë të publikohet aktakuza e korrigjuar

Në Dhomat e Specializuara në Hagë është mbajtur konferenca mbi ecurinë e çështjes ndaj ish-pjesëtarit të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës(UÇK), Pjetër Shala. Palët kanë diskutuar për procesin e hetimit, përkthimet dhe nxjerrjen e materialeve. Mbrojtja e Shalës, avokati Jean-Louis Gilissen ka kërkuar nga Zyra e Prokurorit të Specializuar(ZPS) që të publikohet versioni i redaktuar i aktakuzës dhe një gjë e tillë të diskutohet në konferencën e ardhshme.

Gilissen ka thënë se aktakuza e korrigjuar të cilën ZPS e ka nxjerrë më 1 nëntor 2021, nuk është ende publike dhe sipas tij, një dokument i tillë i kësaj rëndësie duhet të bëhet publik sa më parë.

“Më vjen keq që ky dokument kaq i rëndësishëm që është dokument themelor për këtë procedurë nuk është publik edhe pse kanë kaluar 15 ditë nga nxjerrja e tij. Sigurisht nuk është qortim për zyrën administrative unë e kuptoj shumë mirë vështirësitë por tërheqja nga ZPS sa i takon pjesëmarrjes së zotëri Shala në disa elemente me të cilat mbështeteshin pikat e akuzat në aktakuzën fillestare janë shumë të rëndësishme për zotëri Shala për procedurën por në veçanti për ata që e ndjekin këtë procedurë, e kam fjalën për familjen e zotëri Shala, por edhe për mediat”, ka thënë ai.

Mbrojtja e Shalës ka kërkuar që aktakuza e korrigjuar të diskutohet në konferencën e ardhshme por e njëjta paraprakisht duhet të bëhet publike.

“Unë do të ngulja këmbë që versioni publik i aktakuzës të dalë sa më shpejtë sepse version i tanishëm i aktakuzës që është i paraqitur në ëeb site dhe në media, nuk pasqyron realitetin, faktet apo veprat që prokuroria me gjasë ia ngarkon zotëri Shala dhe të cilat zotëri Shala sigurisht i ka mohuar. Aktakuza e korrigjuar duhet të debatohet në konferencën e ardhshme për ecurinë e çështjes pro për tu bërë kjo ajo duhet të jetë publike”, ka shtuar ai.

Ndërsa nga prokuroria është thënë se nëse e njëjta nuk bënë pjesë në dokumentet të cilat i ka nxjerrë prokuroria mbrojtjes, atëherë do të dorëzohet së shpejti.

Por nga avokatët kanë deklaruar se nuk e kanë gjetur në asnjë prej dokumenteve që u janë dorëzuar nga prokuroria.

E gjykatësi i procedurës paraprake, Nicolas Guillou ka pyetur mbrojtjen nëse synon të bëjë kërkesë për rishikim të ardhshëm të paraburgimit.

Sipas një vendimi, mbrojtja do të dorëzohet parashtrimet për rishikim të ardhshëm të paraburgimit jo më vonë se data 17 dhjetor 2021, ndërsa përgjigjet dhe kundërpërgjigjet do të bëhen sipas afateve të rregulluara.


Nga mbrojtja është thënë se pajtohen që kërkesa për rishikim të bëhet para periudhës së pushimit që fillon më 20 dhjetor 2021, por nëse shtyhet pas pushimit, atëherë kanë deklaruar se duhet të konsultohen me Pjetër Shalën për hapat e mëtejmë.

Ndërsa gjykatësi i procedurës paraprake ka bërë të ditur që nuk parasheh kërkesa të tilla para pushimit meqë nuk përshtatet me kalendarin.

Guillou ka thënë se nëse mbrojtja vendos të mos dorëzojë asnjë parashtrim brenda këtij afati, ZPS i dorëzon parashtrimet për rishikimin e ardhshëm të paraburgimit jo më vonë se 23 dhjetor 2021 dhe mbrojtja mund të dorëzojë kërkesat e saj jo më vonë se 5 janar 2022.

E sa i përket diskutimeve për hetimet, Zyra e Prokurorit të Specializuar ka thënë se hapat shtesë hetuese do të përfundohen para dorëzimit të dosjes paragjyqësore, për të cilën ZPS ka afat ta dorëzojë deri më 28 janar 2022.

Ndërsa mbrojtja synon të kryejë hetime në funksion të paraqitjes së provave nga ana e saj ndërkohë ka angazhuar persona që do të ndihmojnë në kryerjen e hetimeve në teren.

Avokati Jean-Louis Gilissen ka ngritur shqetësim edhe sa u përket përkthimeve për të cilat ai ka thënë se Pjetër Shala ka nevojë meqë duhet t’i lexojë dokumente në gjuhën shqipe.

“Zotëri Shala duhet të lexoj në gjuhën që e kupton dhe mendoj që vendimi kryesor duhet të ishte që të përkthehen plotësisht në mënyrë të tillë që i akuzuari të informohet plotësisht. Më lejoni të jap një shembull, e kam fjalën posaçërisht për vendimin e marrë nga ju zotëri gjykatës siç është vendimi për mocionet paraprake, teksa flasim këto vendime nuk janë përkthyer ende, disa njerëz mund të thonë që ky nuk është problem por kjo do të thotë që ne jemi të detyruar që të diskutojmë me zotëri Shala për mundësinë e apelimit të këtij vendimi ndërkohë që zotëri Shala nuk ka lexuar një përkthim të plotë në gjuhën shqipe të këtij dokumenti”, ka thënë mbrojtja e Shalës.

Nga prokurorja është thënë se u kanë dorëzuar mbrojtjes përkthime dhe pjesa e mbetur do të përkthehet dhe dorëzohet së shpejti.

Kjo ishte konferenca e katërt mbi ecurinë e çështjes së Pjetër Shalës, ish-pjesëtar i UÇK-së të cilin Zyra e Prokurorit të Specializuar e akuzon nën pretendimin për krime lufte.

Pjetër Shala u arrestua më 16 mars 2021 nga autoritetet belge dhe u transferua në Hagë më 15 prill 2021, në bazë të një kërkese për bashkëpunim në zbatimin e fletëarrestit dhe urdhrit për transferim lëshuar nga Dhomat e Specializuara të Kosovës.

Lexo edhe

Video

error: