Avokatët kërkojnë që prokuroria të dorëzojë listën e dëshmitarëve për tre muajt e parë të gjykimit

​Avokatët e ish-krerëve të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës kanë kërkuar që Zyra e Prokurorit të Specializuar të tregojë listën e dëshmitarëve të cilët do t’i thërrasë në tre muajt e parë të gjykimit. Ata kanë kërkuar që për një gjë të tillë të jap urdhër gjykatësi i procedurës paraprake, meqë sipas tyre në këtë mënyrë mbrojtja do të mund të vijonte me përgatitjen e saj.

Avokati i Kadri Veselit, Ben Emmerson ka kërkuar që prokuroria të jap një informacion të tillë derisa e ka kritikuar atë për mos efikasitet dhe zvarritje të procesit.

“Prokuroria nëse vazhdon ashtu siç po bënë tani nuk mund të paraqes një çështjen në mënyrë të kuptimplotë dhe mund të përfundojë sikur edhe prokuroria e zotëri Millosheviq e cila vazhdojë pa fund dhe në fund dështoi. Na tha kryeprokurori në fillim të kësaj çështje, zotëri Smith, se prokurorial është e dizajnuar të jetë më e shpejtë se prokuroritë e tribunaleve të tjera dhe na akuzoi ne, mbrojtjen, se po e zmadhojmë çështjen e kohëzgjatjes së gjykimeve të kësaj natyre, tani jemi në një situatë në fakt është dashur të jemi në fazën përfundimtare kur një çështje është e gatshme për gjykim por ne nuk jemi as afër një statusi të tillë, pse, sepse prokuroria nuk di se kush janë dëshmitarët, cilët do ti thërras me cilën radhitje, çfarë dokumente do të paraqesin nëpërmjet tyre, cila është prejardhja e tyre ata janë në gjendje që do të duhej të ishin para dy vitesh. Me gjithë respektin ju ftoj të caktoni të paktën shtatë ditë para konferencës së ardhshme që prokurorial të na jep informacionin që e kemi kërkuar”, ka thënë Emmerson.


Edhe avokati i Thaçit, Gregory Kehoe ka kërkuar nga gjykatësi që të urdhërojë Zyrën e Prokurorit të Specializuar që të japë listën e dëshmitarëve që planifikon t’i thërras në tre muajt e parë të gjykimit.

“Jam dakord me dorëzimin e listave të dëshmitarëve për tre muajt e parë të gjykimit, kjo është një procedurë normale, mund të ndodh që ndonjë dëshmitarë do të duhej të ndryshojë për shkak të kalendarit, por është jashtë logjikës që një çështje e përmasave të tilla që të jetë planifikuar në mënyrë të tillë që të na jepet lista e dëshmitarëve që synojnë të pyetet nga prokuroria, jam i sigurt që prokuroria e ka këtë listë, nëse ata nuk duan të na japin është punë për ta, por nuk mund të kesh një çështje të një dimensioni të tillë pa e pasur idenë si do të fillosh çështjen, kë do të thërras të parin. I kërkoj gjykatësit të urdhërojë ZPS të na jap listën e dëshmitarëve që do të thërrasin gjatë tre muajve të parë”, ka thënë ai.

Me këtë kërkesë janë pajtuar edhe mbrojtja e Rexhep Selimit dhe ajo e Jakup Krasniqit, sipas së cilëve lista me dëshmitarët duhet të dorëzohet sa më parë./G.Kadrija

Lexo edhe

Video

1 Koment

Komentet janë të mbyllura.