Austria e Zvicra kërkojnë të bëhet presion ndaj Serbisë për shkak të emigrantëve

Austria e Zvicra kërkojnë të bëhet presion ndaj Serbisë për shkak të emigrantëve

Austria dhe Zvicra duan të bashkëpunojnë edhe më ngushtë në luftën kundër migracionit të paligjshëm dhe kërkojnë, së bashku me disa vende të BE-së, që Komisioni Evropian të rrisë presionin ndaj vendeve të Ballkanit Perëndimor për të respektuar regjimin e vizave, dhe veçanërisht për Serbisë.

Ministri i Brendshëm austriak Gerhard Karner gjatë një takimi me homologen e tij zvicerane Karin Keller-Sutter ranë dakord për një plan të përbashkët veprimi sipas të cilit të dy vendet do të bashkëpunojnë më ngushtë në kontrollin e kufijve të përbashkët.

Në këtë kuadër u ra dakord për intensifikimin e patrullimeve të përbashkëta në komunikacionin hekurudhor ndërkufitar.

Në të dy vendet, migrimi i rregullt i paligjshëm është rritur ndjeshëm gjatë muajve të fundit, theksuan Karner dhe Keller-Suter, dhe asnjëra nuk mund ta zgjidhë këtë problem vetëm, prandaj bashkëpunimi është i nevojshëm.

Të dy vendet duan të punojnë së bashku në luftën kundër të ashtuquajturit migrim dytësor, pra lëvizjen e emigrantëve nga vendet e tjera evropiane.

Keller-Suter dhe Karner besojnë se arsyeja e rritjes së numrit të azilkërkuesve në të dyja vendet është regjimi i vizave në disa vende të Ballkanit Perëndimor, veçanërisht në Serbi.


Ata kritikuan praktikën me të cilën qytetarët e Indisë, Pakistanit, Tunizisë, Burundit dhe vendeve të tjera mund të udhëtojnë në Serbi me avion pa viza dhe më pas të vazhdojnë udhëtimin e tyre drejt BE-së me shërbimet e kontrabandistëve.

Karner theksoi se qytetarët e këtyre vendeve nuk kanë asnjë shans për të marrë azil.

Meqë ra fjala, në tetë muajt e parë, në Austri janë regjistruar 56 mijë kërkesa për azil, që është “pothuajse një situatë dramatike”.

Për këtë arsye Austria ka iniciuar kërkesën e Komisionit Evropian për t’i bërë presion Serbisë për të harmonizuar regjimin e vizave me zonën Shengen.

Një kërkesë të tillë përveç Austrisë, Zvicrës, e kanë nënshkruar edhe ministrat nga Sllovenia, Kroacia dhe Gjermania.

Karner tha se kjo është duke u diskutuar me vende të tjera.

Është e nevojshme që Komisioni Evropian të bëjë presion ndaj Serbisë”, nënvizoi Karner, duke shtuar se bisedimet dypalëshe me Serbinë janë duke u zhvilluar, por se veprimi i përbashkët i BE-së është vendimtar.

Lexo edhe

Video