Atlasi i klimës zbulon ekstremet e motit që kanë shkaktuar katastrofat më të mëdha në 50 vjet

Atlasi i klimës zbulon ekstremet e motit që kanë shkaktuar katastrofat më të mëdha në 50 vjet

Thatësira, stuhitë, përmbytjet dhe nxehtësia ekstreme, përveç dëmeve të mëdha materiale, kanë shkaktuar humbjen më të madhe të jetëve njerëzore në 50 vjet, paralajmëroi Organizata Botërore Meteorologjike, e cila do të kryejë një analizë të gjerë të Atlasit të Vdekshmërisë dhe Humbjeve Ekonomike të Shkaktuara nga Moti, Klima dhe Ekstreme të Ujit 1970 -2019, e cila do të botohet plotësisht në shtator përpara Asamblesë së Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara (KB).

Ngjarjet ekstreme të motit gjithnjë e më të shpeshta si shirat e rrëmbyeshëm janë pjesërisht të shkaktuara nga ndryshimi i klimës. Ndërsa atmosfera bëhet më e ngrohtë, ajo ruan më shumë lagështi, që do të thotë se më shumë shi do të bjerë gjatë stuhive, gjë që rrit ndjeshëm rrezikun e përmbytjes, tha sekretari i përgjithshëm i Organizatës Botërore Meteorologjike WMO, Petteri Taalas.

Ai theksoi se asnjë vend – i zhvilluar apo në zhvillim – nuk është imun, pasi që  ndryshimet klimatike tashmë janë të pranishme në planetin tonë.

“Është e nevojshme të investohet më shumë në adaptimin ndaj ndryshimeve klimatike dhe një nga mënyrat është forcimi i sistemit të paralajmërimit të hershëm për më shumë rreziqe”, tha Taalas.

Uji është mjeti kryesor me të cilin ndiejmë efektet e ndryshimit të klimës, theksojnë meteorologët botërorë.

“Për t’u marrë me efektivitetin e sfidave të ujit dhe klimës, ne duhet të adresojmë ndryshimin e klimës dhe rreziqet që lidhen me ujin si një problem. Prandaj, WMO po udhëheq Koalicionin e ri për Ujin dhe Klimën, një komunitet i aktorëve multisektorë të përqendruar në veprime të integruara kundër rreziqeve të ujit dhe klimës”, pohon Taalas.

Shërbimi Kombëtar Meteorologjik Gjerman Deutscher Wetterdienst (DWD) njoftoi se gjatë 14 dhe 15 korrikut 2021, reshje dy-mujore u regjistrua në tokë që ishte tashmë afër ngopjes në rajonet më të prekura të Gjermanisë, Belgjikës, Holandës dhe Luksemburgut. Zvicra dhe Austria janë goditur gjithashtu nga përmbytje të mëdha.


Sipas DWD, e cila pretendon se ishin lëshuar paralajmërime të hershme me kohë dhe të saktë, rreth 100 deri në 150 mm reshje ndodhën në 24 orët midis 14 dhe 15 korrikut. DWD Wipperfuerth-Gardeweg (Nordrhein-Westfalen) regjistroi 162 mm, e ndjekur nga Këln-Stammheim (Nordrhein-Westfalen) me 160 mm, Kall-Sistig (Nordrhein-Westfalen) me 152 mm dhe Wuppertal-Buchenhofen -Westphalia) me 151 mm.

Në disa pjesë të provincës qendrore kineze të Henan, reshjet e regjistruara midis 17 dhe 21 korrikut ishin më të larta se mesatarja vjetore. Stacioni Kombëtar i Vëzhgimit Meteorologjik në Zhengzhou ka arritur një vlerë prej 720 mm – krahasuar me një mesatare vjetore prej 641 mm. Në kryeqytetin e provincës, reshjet vjetore të shiut, ose 382 mm, ranë në vetëm gjashtë orë dhe nga 4 në 5 pasdite më 20 korrik, shiu njëorësh në Zhengzhou tejkaloi 200 mm. Më shumë se 600 stacione meteorologjike regjistruan më shumë se 250 mm reshje me një sasi maksimale prej 728 mm.

Një numër në rritje i studimeve zbulojnë efektin e ndikimit njerëzor në ngjarjet ekstreme të shiut, kujton OBM-ja. Një shembull është shiu ekstrem në Kinën lindore në qershor dhe korrik 2016 ku u zbulua se ndikimi njerëzor rriti ndjeshëm gjasat e ngjarjeve, me disa dyshime të shprehura në suplementin vjetor të Buletinit të Shoqatës Amerikane të Meteorologjisë.

WMO thekson se përkundër ngjarjeve më të shpeshta ekstreme të motit, numri i të vdekurve në përgjithësi po bie për shkak të përmirësimit të paralajmërimeve të hershme dhe menaxhimit më të mirë të katastrofave.

Numri i lartë i vdekjeve të valëve të nxehtësisë në Evropë në 2003 dhe 2010 çoi në prezantimin e planeve të reja të veprimit dhe paralajmërimeve të hershme që janë kredituar për shpëtimin e shumë jetëve në dekadën e fundit.

Në Evropë, gjatë 1.672 katastrofave të regjistruara në periudhën 1970-2019, 159.438 njerëz vdiqën, ndërsa humbjet ekonomike arritën në 476.5 miliardë dollarë. Megjithëse përmbytjet (38 për qind) dhe stuhitë (32 për qind) ishin shkaqet më të zakonshme në katastrofat e regjistruara, temperaturat ekstreme morën më shumë jetë njerëzish (93 për qind), përkatësisht 148.109 njerëz vdiqën gjatë 50 vjetëve të vëzhguar.

Gjatë dy valëve të nxehtësisë ekstreme në vitet 2003 dhe 2010, u regjistrua numri më i lartë i vdekjeve (80 për qind), përkatësisht vdiqën gjithsej 127.946 vetë. Këto dy ngjarje ekstreme të motit disi shtrembërojnë statistikat mbi numrin e vdekjeve në Evropë pasi vala e nxehtësisë 2003 ishte përgjegjëse për gjysmën e vdekjeve në Evropë (45 për qind), me një total prej 72.210 vdekjesh në 15 vendet e prekura, sipas një kapitulli të Atlasit aktual të klimës.

Pjesa e katastrofave nga rreziqet e lidhura tregon se përmbytjet e lumenjve (22 për qind), stuhitë (14 për qind) dhe përmbytjet e përgjithshme (10 për qind) përbënin rreziqet më të mëdha në Evropë në atë kohë.

Video