Lajme   Biznes   Sport   Covid-19   Video   Kulturë   Magazina   Ngjarje

Atdheu Kibernetik dhe Siguria Kombëtare

Atdheu Kibernetik dhe Siguria Kombëtare

Kolonializmi nuk ka mbaruar, ai thjeshtë ka ndryshuar formë. Sundimtarët e rinjë tani i konsiderojnë të dhënat dixhitale po aq të vlefshme sa nafta. Platformat gjigande si Google, Facebook dhe Twitter përdorin të dhënat që ata përfitojnë nga qytetarë t si mall tregtar po ashtu edhe si një mjet të manipulimit shoqëror. Vendet që nuk mund t’i rezistojnë shfrytëzimit të të dhënave të tyre nuk do të jenë në gjendje të gjejnë një “atdhe kibernetik” për t’u përfshirë në atlasin dixhital në të ardhmen e afërt.

Historia e kolonializmit u shkrua me gjak, praktika çnjerëzore të egra, si edhe me jetën e miliona njerëzve, të cilëve u morën të drejtat e njeriut. Nuk ka nevojë të tregohet gjatë por shumë vende të fuqishme kryen gjenocid dhe vendosën një pasuri të përgjakshme.
Kjo pasuri, e cila fillimisht konsistonte në ushqim dhe lëndë të parë, më vonë u shndërrua në metale të çmuara dhe karburant. Fuqia punëtore ose skllavëria nuk ndryshuan kurrë. Nën të gjitha këto, kishte simbole&logo të kompanive të mëdha, si dhe vendeve. Sot, kufijtë e kolonializmit kanë arritur dimensione krejtësisht të ndryshme.

Kohët e fundit, na u paraqit plani i Elon Musk për patate të skuqura (nevralink) të vendosura në trurin e njeriut për të punuar në koordinim me sistemin nervor dhe për të transferuar mendjet tona në botën dixhitale. Në këtë botë ku fëmijët 5-vjeçar telefonojnë njëri-tjetrin përmes Skype, këto zhvillime nuk na befasojnë aspak më.

Sidoqoftë, revolucioni marramendës teknologjik sjell me vete probleme dhe kërcënime që nuk i kemi hasur kurrë më parë. Ndoshta është vetëm çështje kohe para se të biem në një situatë ku si komunitetet e Amerikës së Jugut qindra vite më parë nuk dinin çfarë të bënin kundër të bardhit i cili si në filmin e Pokahontas hynë në jetë n e tyre zbarkuar prej andej nga askush nuk e ka të mundur edhe ta imagjinojë.
Nëse arsyeja e kolonializmit në ato ditë ishte kafeja, erëza dhe ushqime të ngjashme, sot ajo është zëvendësuar me të dhëna personale.
Nëse kthehemi te puna e çipave të Elon Musk; Po, do të ishte shumë e kënaqshme të shikonim se çfarë mendojmë përmes teknologjisë në një ekran kompjuteri, por problemi është; Si mund të jemi të sigurt që kushdo që vendos atë çip në atë tru nuk do të njohi mendimet e tija por do të jetë i dorë zuar te ata që e bënë çipin?

Përgjigja është e thjeshtë. E vetmja gjë për të cilën mund të jemi të sigurt është se ata që prodhojnë çipin do të kenë gjithashtu informacionin në mendjet tona. Sidoqoftë, ka të ngjarë që ju të nënshkruani ligjin për mbrojtjen e të dhënave personale, kontratën e shitjes, etj. Ata gjithashtu do të marrin të drejtat për të marrë dhe përdorur këto të dhëna nga ju. Çdokush mund t’i lexojë këto marrëveshje; Sidoqoftë, edhe nëse supozojmë se kuptoni gjithçka që lexoni qartë, ju duhen rreth 3 orë për këtë.
Nëse mendoni se çështja është shpërndarë, le të sqarojmë vendin e të dhënave dixhitale në rendin e ri botëror duke dhënë informacionin vijues: Në Forumin Ekonomik Botëror (WEF) të mbajtur në janar 2018, u zbulua se të dhënat janë një vlerë që mund të blihet dhe shitet në tregjet botërore.


Për më tepër, të dhënat në forum u identifikuan me naftën, e cila ka shkaktuar luftëra në gjeografi të ndryshme për rreth 150 vjet dhe është bërë simboli i kolonializmit modern, në vend që të krahasohet me arin ose ndonjë ushqim të vlefshëm në të gjithë botën.
Tani le ta bëjmë gjithë këtë konkrete me disa ngjarje që na ndodhin shpesh në jetën e përditshme. Kur shkoni në një spital ose bleni në internet ose shkarkoni një aplikacion të ri në telefonin tuaj, kompania tw cilwn aksesoni kërkon shumë të dhëna nga ju.
Ju nuk shihni asnjë problem në ndarjen e të dhënave të nevojshme ose të panevojshme pa u ndalur në to. Për më tepër, kompania para jush garanton konfidencialitetin e këtyre të dhënave.

Deri më tani gjithçka është normale, por pas një kohe, ju merrni një mesazh në telefonin tuaj celular ose një postë elektronike nga një kompani që nuk keni bërë kurrë pazar në jetën tuaj ose nuk e dini as emrin e saj. Pra, si i arrijnë këto kompani adresën tuaj të kontaktit?
Përgjigja e parë është se ne jemi të prekshëm si përdorues sepse mekanizmat që kontrollojnë botën dixhitale nuk janë rregulluar ende plotësisht. Në vendet ku rregullohen këto mekanizma, kompanitë që mbledhin të dhëna e ndajnë këtë informacion në një mënyrë ligjore, por kurrë etike, me fjalë magjike që ata i vendosin në qindra faqe të kontratave.

Fotoja juaj nuk është përdorur dhe emri juaj është zëvendësuar me numra. Për shembull, për shkak të aplikacionit që përdorni, informacionin tuaj demografik, adresën, vendin e punës, statusin e arsimit, statusin martesor, regjistrimet zanore, markën e automjetit tuaj, nivelin e të ardhurave tuaja, cilat ditë shkoni, sa orë ecni në ditë, sa orë kaloni para kompjuterit tuaj, ilaçet që përdorni, vendet që shkoni, çfarë hani Regjistrohen ato me të cilat flisni me miqtë tuaj dhe gjithçka që bëni në jetën tuaj standarde.
Dhe kur një kompani tjetër dëshiron të ketë qasje në këtë informacion; Ndërsa instaloni aplikacionin, në sajë të dokumentit që keni nënshkruar nën “Unë pranoj”, kompania që ju jepni të dhënat tuaja po shet të gjithë informacionin tuaj duke ju shndërruar në një kod numerik, pa dhënë emrin dhe mbiemrin tuaj. Pas kësaj pike, disa minuta pasi ju dhe një shok flisni për bollëkun e mushkonjave në verë, ju shihni një “kompani të kontrollit të dëmtuesve të insekteve” në një faqe që hapni në celularin tuaj. Pra, a janë të kufizuara të dhënat tuaja të ruajtura? Sa mund të kopjohet informacioni në jetën e dikujt që përdor internetin, telefonin inteligjent, televizorin inteligjent, orën inteligjente, aplikacionet e mediave sociale, faqet e tregtisë elektronike? Përgjigja është shumë e qartë: Të gjithë ata… Edhe aplikacionet shëndetësore kopjojnë ndryshimet tuaja të emocioneve, programet e thirrjeve video kopjojnë fytyrën tuaj, fjalimin, të dhënat e zërit, si dhe emocionet tuaja biometrike.

Këto i mësojmë nga skandali Cambridge Analytica. Mendoni përsëri se çfarë patate të skuqura mund të regjistrojë Elon Musk ose një prodhues tjetër. Ose hidhni një vështrim në filmin “Dilema Sociale”, i cili tregon për atë që punonjësit e mbledhësve gjigandë të të dhënave si Facebook, Google dhe Instagram mund të kenë qasje .

Ekziston një pikë që nuk duhet ta harrojmë. Këto kompani janë në qendër të kapitalizmit brutal dhe kolonializmit dhe, nëse e keni vërejtur, ofrojnë shërbime falas për miliona njerëz. Me siguri keni menduar se ku i bëjnë paratë e tyre këto kompani me vlerë miliarda dollarë! Sigurisht, përgjigjja e parë që vjen në mendje është nga reklamat. Po WhatsApp? Facebook bleu WhatsApp për rreth 20 miliardë dollarë. Si është e mundur që ky aplikacion, i cili është falas për t’u përdorur dhe nuk mund të fitojë asnjë qindarkë nga përdoruesi i tij përfundimtar, të jetë më i vlefshëm se ekonomitë e shumë vendeve në botë. Sepse siç theksohet në Forumin Ekonomik Botëror 2018; të dhënat janë vaji i botës së re. Dhe WhatsApp është një nga fushat më pjellore të naftës në botë.

Lexo edhe

Video

1 Koment

Komentet janë të mbyllura.

error: