Lajme   Biznes   Sport   Covid-19   Video   Kulturë   Magazina   Ngjarje

Astma nuk rrit rrezikun nga forma e rëndë e COVID-19

Astma nuk rrit rrezikun nga forma e rëndë e COVID-19

Vetëm astma nuk është një faktor rreziku për shtrimin në spital ose COVID-19 të rëndë, dhe njerëzit me astmë të shkaktuar nga alergjia mund të jenë në të vërtetë me rrezik më të ulët, sipas një studimi të ri të paraqitur në takimin vjetor virtual të Akademisë Amerikane të Alergjisë, Astmës dhe Imunologjisë .

Shkencëtarët nga Universiteti i Stanfordit ndoqën 5.596 pacientë të cilët rezultuan me COVID-19 nga marsi deri në shtator 2020.

Nga kjo shifër, 11 për qind u shtruan në spital, duke përfshirë 100 pacientë me astmë.


“Pas marrjes në konsideratë të gjendjeve të tjera mjekësore të pacientëve të shoqëruar me COVID-19 më të rëndë, duke përfshirë presionin e lartë të gjakut, sëmundjet e zemrës, diabetin dhe mbipesha, astma nuk ishte më një faktor rreziku për shtrimin në spital,” tha mjekia Lauren Egert.

“Midis pacientëve që u shtruan në spital, astma nuk ishte e lidhur në mënyrë të konsiderueshme me ashpërsinë e sëmundjes”, shtoi ajo.

Studiuesit gjithashtu zbuluan se pacientët me astmë alergjike kishin pothuajse gjysmën e më shumë të ngjarë të kishin nevojë për shtrim në spital sesa pacientët me lloje të tjera të astmës.

Një shpjegim i mundshëm, thotë Egert, është se në astmën alergjike, sistemi imunitar zvogëlon prodhimin e proteinave ACE2 në sipërfaqet e qelizave, të cilat janë pika kryesore e hyrjes për koronavirusin.

Lexo edhe

Video

error: