Aspirina nuk përmirëson shanset për mbijetesë të atyre që janë shtruar në spital për shkak të COVID-19

Aspirina nuk përmirëson shanset për mbijetesë të atyre që janë shtruar në spital për shkak të COVID-19

Aspirina nuk përmirëson shanset për mbijetesë të pacientëve të pranuar në spital për shkak të infeksionit me koronavirus, tregoi një studim britanik.

Në pacientët me COVID-19, një rrezik më i lartë i mpiksjes së gjakut në trup është vërejtur në të kaluarën, veçanërisht në mushkëri.

Midis nëntorit 2020 dhe mars 2021, një studim i madh u krye në 15.000 pacientë të pranuar në spitale për shkak të COVID-19 dhe qëllimi ishte të kontrollonte efektin e aspirinës, një ilaç që është i përhapur dhe përdoret për të parandaluar mpiksjen në prani të disa sëmundje të tjera.

Si pjesë e studimit, një total prej 7.351 pacientë morën 150 miligramë aspirinë çdo ditë, dhe 7.451 jo. Zgjedhja ishte e rastësishme.


Studiuesit nuk gjetën prova se aspirina zvogëloi vdekshmërinë, por u vu re se pacientët që morën aspirinë kaluan më pak kohë në spitale, tetë ditë në vend të nëntë, dhe se pas 28 ditësh më shumë u lëshuan nga spitali pasi i mbijetuan sëmundjes, 75 për qind sipas në 74 për qind.

Peter Horby, një profesor i sëmundjeve infektive në Oksford dhe një nga autorët e studimit, tha se ndryshime të tilla janë të papërfillshme për të justifikuar përdorimin e gjerë të aspirinës në pacientët me COVID-19.

Kolegu i tij Martin Landraj, një profesor i epidemiologjisë, tha se ai ishte i zhgënjyer nga fakti që një ilaç kaq i lirë dhe i përhapur nuk u tregua i efektshëm në këtë rast.

“Por kjo është pikërisht arsyeja pse një hulumtim si ky është i rëndësishëm – për të gjetur se cilat terapi funksionojnë dhe cilat jo”, tha Landraj.

Lexo edhe

Video

5 Comments

Komentet janë të mbyllura.