Asnjëherë mos i ngrohni këto 5 ushqime

Asnjëherë mos i ngrohni këto 5 ushqime

Për punonjësit që sjellin ushqim nga shtëpia në enë plastike, ngrohja në mikrovalë në punë kursen kohë dhe para.

Por jo të gjitha ushqimet i përgjigjen mirë ngrohjes – qoftë për shkak të mënyrës sesi reagojnë me bakteret gjatë tiganit ose për shkak të proteinave që shkatërrohen gjatë gatimit.

Ka shumë të pavërteta që qarkullojnë në lidhje me ngrohjen e ushqimit, por këto pesë lloje ushqimesh, sipas rregullores së Komisionit për Standardet e të Ushqyerit dhe Këshillit Evropian për Ushqimin, nuk duhet të nxehen kurrë më shumë se një herë.

Pulë

Pula dhe shpendët e tjerë përmbajnë një sasi të caktuar të salmonelës, ashtu si vezët. Ky mund të jetë një problem kur ngrohni në mikrovalë, veçanërisht, i cili nuk ngroh të gjitha pjesët e mishit në mënyrë të barabartë. Kjo do të thotë që disa pjesë të pulës gatuhen më shpejt se të tjerat, kështu që është e nevojshme që ta ktheni mishin shpesh në mënyrë që nxehtësia të depërtojë kudo.

Ngrohja e pulës gjithashtu nuk rekomandohet për shkak të sasisë më të lartë të proteinave, dhe kur nxehet përsëri, proteinat prishen ndryshe dhe mund të krijojnë probleme me stomakun.

Oriz

Sipas një raporti të Agjencisë së Standardeve të Ushqimit, mënyra e ruajtjes së orizit pas gatimit është më e rëndësishme sesa ngrohja. Nëse ruhen në temperaturën e dhomës, toksinat mund të krijohen në spore, gjë që shkakton të vjella ose diarre, dhe ngrohja e tyre nuk do të shpëtojë prej tyre.


Patate

Problemi me ngrohjen nuk është aq i madh sa, si me orizin. Nëse e lini të ftohet në temperaturën e dhomës, dhe nuk e vendosni në frigorifer, mund të ndodhë formimi i baktereve Clostridium botulinum, veçanërisht nëse patatja është e mbuluar me fletë metalike. Duke ngrohur patatet, bakteret nuk vriten, kështu që ju duhet ta hiqni atë sapo të ftohet.

Kërpudha

Përmbajnë proteina që shkatërrohen lehtë nga enzimat dhe mikroorganizmat. Nëse nuk ruhen siç duhet, ato prishen dhe shkaktojnë sëmundje të stomakut pas ngrohjes. Sidoqoftë, Komisioni i Ushqimit këshillon: Nëse ruhen në frigorifer jo më shumë se 24 orë, nuk do të jetë problem të ngrohni kërpudhat në temperaturën e rekomanduar prej 70 gradë Celsius.

Spinaq dhe perime të tjera me gjethe

Spinaqi dhe perimet e tjera me gjethe mund të kenë një përmbajtje shumë të lartë të nitrateve, në varësi të vendit ku rriten perimet.

Nitratet janë të padëmshme në vetvete, por ato mund të shndërrohen në nitrite dhe më pas në nitrosamina, disa prej të cilave janë kancerogjene.

Kjo ndikon në aftësinë e qarkullimit të gjakut për të transportuar oksigjen dhe fëmijët më të vegjël zhvillojnë një çrregullim të njohur si sindroma e foshnjës blu. Kjo është arsyeja pse nuk duhet ta ngrohni spinaqin në asnjë mënyrë pasi ta keni përgatitur.

Lexo edhe

Video

1 Koment

Komentet janë të mbyllura.