​Si të përmirësoni inteligjencën emocionale?
Magazina
Lexohet për: 6 min.
3 muaj më parë
Linku u kopjua

Inteligjenca emocionale është një aftësi e nevojshme për të lundruar në marrëdhënie të rëndësishme në jetën tuaj. Kur zhvilloni aftësinë për të qenë të vetëdijshëm për emocionet tuaja dhe për t'i shprehur ato në një mënyrë të shëndetshme, mund të keni një shans më të madh për sukses, si profesionalisht ashtu edhe personalisht. Të mësoni më shumë rreth inteligjencës emocionale mund t'ju ndihmojë të zhvilloni aftësitë për të pasur sukses në çdo pozitë që kërkon ndërveprim me njerëzit e tjerë.

Në këtë artikull, Akademi Pune shpjegon se çfarë është inteligjenca emocionale, pse është e rëndësishme dhe tregojmë se si të përmirësoni inteligjencën tuaj emocionale në disa hapa.

Pse është e rëndësishme inteligjenca emocionale?

Inteligjenca emocionale është e rëndësishme sepse mund t'ju lejojë të zhvilloni dhe mbani marrëdhënie të mira dhe produktive me kolegët, mbikëqyrësit ose bashkëpunëtorët. Po ashtu mund t'ju ndihmojë të lundroni në situata komplekse sociale që kërkojnë t’i kuptoni perspektivat e ndjenjave të shumë njerëzve. Përveç lidhjes me të tjerët, inteligjenca emocionale mund t'ju ndihmojë të menaxhoni emocionet tuaja, duke kufizuar çdo efekt negativ, duke i njohur modelet emocionale dhe duke zhvilluar strategji për të luftuar ndjenjat e padobishme.

Si të përmirësoni inteligjencën emocionale në 9 hapa?

Përdorni hapat e mëposhtëm për të përmirësuar inteligjencën tuaj emocionale si në punë ashtu edhe jashtë saj:

Jini më të vetëdijshëm

Të qenit i vetëdijshëm për emocionet tuaja dhe përgjigjet emocionale ndaj atyre përreth jush mund të përmirësojë shumë inteligjencën tuaj emocionale. Njohja kur ndiheni të shqetësuar ose të zemëruar mund t'ju ndihmojë të përpunoni dhe komunikoni ato ndjenja në një mënyrë që promovon rezultate të shëndetshme. Për ta arritur këtë, merrni parasysh të gjurmoni sa herë që ndjeni një emocion të fortë të mbani shënime për atë që e shkaktoi ndjenjën tuaj.

Kuptojeni se si ndihen të tjerët

Inteligjenca emocionale mund të fillojë me vetë-reflektim, por është gjithashtu e rëndësishme të vlerësoni se si të tjerët e perceptojnë sjelljen dhe komunikimin tuaj. Të dini se si të rregulloni mesazhin tuaj bazuar në mënyrën se si jeni pranuar është një pjesë e rëndësishme e të qenit inteligjent emocionalisht. Nëse nuk jeni të sigurt, gjithmonë mund t'i pyesni të tjerët se si ndihen për të treguar se i jepni përparësi reagimeve të tyre.

Praktikoni dëgjimin aktiv

Njerëzit komunikojnë nëpërmjet komunikimit verbal dhe joverbal, kështu që është e rëndësishme të dëgjoni dhe tu kushtoni rëndësi reagimeve që merrni, qofshin ato pozitive apo negative. Kur shpenzoni kohë për të dëgjuar të tjerët, ju tregoni gjithashtu një nivel respekti që mund të formojë themelin për marrëdhënie të shëndetshme. Për të treguar se po dëgjoni në mënyrë aktive, provoni të bëni pyetje, duke tundur kokën ose duke përsëritur pika të rëndësishme për të treguar se i keni kuptuar ato.

Komunikoni qartë

Aftësitë e forta komunikuese janë thelbësore për inteligjencën emocionale. Të dish se çfarë të thuash apo të shkruajmë dhe kur të japësh informacion është thelbësore për ndërtimin e marrëdhënieve të forta. Për shembull, si menaxher në një mjedis pune, komunikimi i pritshmërive dhe qëllimeve është i nevojshëm për t'i mbajtur të gjithë në të njëjtën faqe. Mundohuni të jeni sa më komunikues dhe krijoni kanale të shumta që të tjerët të komunikojnë ndjenjat e tyre me ju.

Qëndroni pozitiv

Njerëzit emocionalisht inteligjentë e kuptojnë fuqinë e një fjale pozitive, një email inkurajues dhe një veprimi të sjellshëm. Kur jeni në gjendje të qëndroni pozitiv edhe në një situatë stresuese, mund t'i ndihmoni të tjerët rreth jush të qëndrojnë po ashtu të qetë. Ky qëndrim mund të inkurajojë gjithashtu zgjidhjen e mëtejshme të problemeve dhe punën në grup. Derisa emocionet negative mund të jenë normale, merrni parasysh zhvillimin e strategjive për të minimizuar efektet e tyre dhe të kërkoni zgjidhje.

Empati

Kur merrni parasysh se si mund të ndihen të tjerët, atëherë ju keni një cilësi të rëndësishme të inteligjencës emocionale. Do të thotë që ju mund të empatizoni ndjenjat që nuk jeni duke i ndjerë momentalisht dhe të përgjigjeni në një mënyrë që është e respektueshme dhe ngushëlluese për të tjerët. Mundohuni ta imagjinoni veten në pozicionet e të tjerëve në mënyrë që të mendoni se si mund të ndiheni nëse jeni në situatën e tyre.

Jini mendjehapur

Njerëzit emocionalisht inteligjentë shpesh është lehtë për të ju afruar sepse ata janë dëgjues të mirë dhe të aftë të kuptojnë perspektiva të tjera. Ata janë gjithashtu të hapur për të mësuar gjëra të reja dhe për të përqafuar ide të reja. Edhe nëse nuk jeni të sigurt për një ide ose koncept të ri, përpiquni të merrni parasysh se si mund të duket zbatimi i tij në punën e përditshme.

Dëgjoni reagimet

Është e rëndësishme të jesh ai lloj personi që mund të dëgjojë komente, qofshin ato reagime pozitive në një prezantim të fundit ose rekomandime më kritike se si duhet t'i delegoni detyrat në mënyrë më efikase. Të jesh i hapur ndaj reagimeve do të thotë që mund të marrësh përgjegjësi për veprimet e tua dhe të jesh i gatshëm të përmirësosh mënyrën se si komunikon me të tjerët. Derisa disa reagime mund të jenë sfiduese për t'u marrë, mund të përpiqeni ta mendoni si një mundësi për të mësuar dhe për t'u rritur profesionalisht.

Qëndroni të qetë nën presion

Është e rëndësishme të jeni në gjendje t'i qaseni situatave stresuese me një qëndrim të qetë dhe pozitiv. Tensionet mund të përshkallëzohen lehtësisht, veçanërisht kur njerëzit punojnë nën afate, kështu që ta ruani qetësinë dhe të përqendroheni në gjetjen e një zgjidhjeje mund t'i ndihmojë të gjithë të përmbushin qëllimet e tyre. Përpiquni të zhvilloni strategji si të merrni frymë thellë ose të kërkoni ndihmë kur jeni në një situatë stresuese për t'ju ndihmuar të qëndroni të qetë dhe racional.

Kjo webfaqe mirëmbahet dhe menaxhohet nga Agjencia e Lajmeve KosovaPress. KosovaPress mban të drejtat e rezervuara me copyright sipas dispozitave ligjore për të drejtat e autorit dhe pronës intelektuale. Përdorimi, modifikimi dhe shpërndarja për qëllime komerciale pa marrëveshje me KosovaPress, ndalohet rreptësisht.
Të gjitha të drejtat e rezervuara nga A.P.L. KosovaPress © 2002-2024