Arkeologët në Izrael kanë zbuluar një vezë të paprekur 1000-vjeçare

Arkeologët në Izrael kanë zbuluar një vezë të paprekur 1000-vjeçare

Arkeologët izraelitë gjatë gërmimeve në qytetin e Yavne gjetën një vezë pule të paprekur rreth 1.000 vjeçare, e cila konsiderohet si një nga më të vjetrat në botë, njoftoi Autoriteti Izraelit i Antikiteteve (IAA).

“Është një zbulim shumë i rrallë në Izrael dhe në botë. Gjetja e fragmenteve të guaskave të vezëve është gjithmonë një zbulim interesant kur punojmë në gërmime, por është relativisht e zakonshme, por gjetja e një veze të tërë është me të vërtetë një fenomen unik, ”tha  Lee Perry nga IAA, shkruan Jerusalem Post.

Veza u gjet në një zonë që daton nga periudha Bizantine (shekulli 4 deri në VII pas Krishtit).

“Shumica e përmbajtjes së brendshme doli jashtë, por një pjesë e verdhë veze është ruajtur që do të na lejojë të hulumtojmë më tej,” tha Gal.


Ruajtja e shkëlqyeshme e vezës është për shkak të kushteve në të cilat ajo qëndronte për shekuj, të mbrojtura në një rezervuar septik me mbetje të buta njerëzore, sipas arkeologut Alla Nagorsky.

“Edhe sot, vezët rrallë zgjasin gjatë në paketimin e kartonit në supermarkete. Është e mahnitshme të mendosh se është një zbulim 1000-vjeçar,” tha ai.

Veza e gjetur në Yavne u thye pasi u hoq nga vendi ku u zbulua, por shpejt u rikthye në gjendje origjinale në laboratorin e Autoritetit të Antikiteteve.

Ajo u zbulua nga arkeologët si pjesë e projektit për të ndërtuar një rreth të ri të qytetit, dhe në përputhje me ligjin izraelit, gërmimet duhet të mbrohen para se të fillojnë çdo punë ndërtimore.

Lexo edhe

Video

2 Comments

Komentet janë të mbyllura.