Apnea e gjumit: Shkaku, simptomat dhe si ta trajtojmë këtë çrregullim të gjumit?

Apnea e gjumit: Shkaku, simptomat dhe si ta trajtojmë këtë çrregullim të gjumit?

Apnea e gjumit është një çrregullim kur gjatë gjumit ka një ndërprerje të papritur të frymëmarrjes për disa sekonda, e cila më pas rifillon.

Një nga shenjat është gërhitja, por edhe lodhja pas gjumit. Ekzistojnë tre lloje kryesore të apneas dhe simptomat e këtij problemi trajtohen.

Ekzistojnë tri lloje të apnesë: apnea obstruktive, apnea qendrore dhe apnea komplekse.

1. Apnea obstruktive

Ndodh kur muskujt në fund të fytit janë të relaksuar, dhe si rezultat rrugët e frymëmarrjes ngushtohen ose mbyllen gjatë thithjes.

Si rezultat, ju nuk merrni mjaftueshëm ajër, gjë që mund të ulë nivelin e oksigjenit në gjakun tuaj.

Mund të ndodhë gërhitje, mbytje ose frymëmarrje e parregullt, si dhe një ritëm jonormal i zemrës.

Pesha e tepërt, qafa e hollë, rrugët e ngushta të frymëmarrjes, gjenetika, konsumimi i alkoolit apo pirja e duhanit mund të ndikojnë në shfaqjen e këtij lloj çrregullimi të gjumit.

Është më e zakonshme te të moshuarit, por ndonjëherë mund ta kenë foshnjat dhe fëmijët.

2. Apnea qendrore

Është më e rrallë dhe ndodh kur truri nuk arrin të transmetojë sinjale te muskujt përgjegjës për frymëmarrjen që ata kanë nevojë për të marrë frymë, dhe si rezultat ju nuk merrni frymë për disa sekonda.

Është më e zakonshme te meshkujt dhe meshkujt e moshuar, si dhe te ata që kanë probleme me zemrën ose që kanë pësuar goditje në tru. Njerëzit me këtë apnea shpesh ankohen për pagjumësi ose zgjim të shpeshtë gjatë natës.

3. Apnea komplekse

Kjo apnea ndodh shumë rrallë kur një person ka të dyja çrregullimet e mësipërme të gjumit.

Si ta njohim apnenë?

Simptomat më të zakonshme të apnesë së gjumit janë:


– gërhitja me zë të lartë

– mungesa e ajrit gjatë gjumit

– dhimbje koke në mëngjes

– lodhje të nesërmen

– pagjumësi

– djersitje gjatë gjumit

– zgjimi gjatë natës

– zgjimi me gojë të thatë

Një person shpesh nuk është i vetëdijshëm për këto simptoma, por një person tjetër që fle ose jeton me to do të tërheqë vëmendjen e tyre ndaj tyre. Gjithashtu, jo të gjitha këto simptoma duhet të shfaqen te të gjithë njerëzit.

Ka klinika të veçanta që shqyrtojnë cilësinë e gjumit. Gjithçka që duhet të bëni është të flini dhe elektroda të holla të ngjiten në kokën tuaj, ndërsa sensorë vendosen në fytyrën tuaj dhe zonën e gjoksit. Pajisja më pas regjistron të gjitha të dhënat e nevojshme për cilësinë e gjumit.

A ka pasoja apnea e gjumit?

Ky çrregullim është një gjendje e rëndë që, nëse nuk trajtohet dhe zgjat me vite, mund të shkaktojë probleme të mëdha. Mund të ndikojë në disponimin gjatë ditës dhe gjithashtu mund të shfaqet një ndjenjë e vazhdueshme acarimi, probleme me përqendrimin dhe fokusin, si dhe depresioni.

Përveç kësaj, problemet me presionin e lartë të gjakut mund të ndodhin për shkak të një rënie të papritur të niveleve të oksigjenit në gjak, dhe rreziku për të pasur një atak në zemër ose dështim të zemrës rritet. Rreziku i diabetit të tipit 2 dhe problemeve të mëlçisë gjithashtu rritet.

Si trajtohet apnea e gjumit?

Mund të trajtohet duke ndryshuar zakonet, duke shmangur konsumimin e alkoolit para gjumit ose duke humbur peshën e tepërt, si dhe ekziston një pajisje me presion të vazhdueshëm pozitiv që ndihmon për të marrë frymë më lehtë.

Ndonjëherë do të jetë e nevojshme të shkoni te një otolaringolog dhe, nëse është e nevojshme, të operoni bajame të mëdha ose të zgjidhni problemet me hundën, si p.sh. devijimi i septumit.

Nëse ekziston dyshimi për apnea, është e nevojshme të shkoni te mjeku për të diagnostikuar dhe filluar trajtimin. Përndryshe, mund të çojë në një sërë problemesh të tjera.

Lexo edhe

Video