Antibiotikët dhe këto 4 lloje ushqimesh nuk duhet të merren së bashku

Antibiotikët dhe këto 4 lloje ushqimesh nuk duhet të merren së bashku

Antibiotikët e ndryshëm funksionojnë ndryshe në trup, kështu që ushqimi që hani dhe pijet që pini mund të rrisin ose ulin efektivitetin e tyre.

Me shumicën e antibiotikëve, një lloj i caktuar ushqimi është i ndaluar për shkak të efekteve anësore serioze – alkoolit, kalciumit, magnezit dhe agrumeve.

Agrume

Disa përbërës të agrumeve zbërthehen në mëlçi nga enzimat e mëlçisë si antibiotikë, kështu që ata konkurrojnë me të njëjtat enzima të zbërthimit si antibiotiku. Në atë rast, antibiotiku nuk mund të zbërthehet dhe të ekskretohet me kohë, duke grumbulluar kështu sasinë e ilaçit në trupi dhe në nivele toksike dhe kjo mund të ketë pasoja të dëmshme.

Kalciumi

Dihet se kalciumi nga qumështi, produktet e qumështit dhe ushqimet që përmbajnë kalcium, por edhe medikamentet që përdoren në trajtimin e osteoporozës, zvogëlon resorbimin e antibiotikëve në zorrë, kjo është veçanërisht e vërtetë për grupet e antibiotikëve kinolone dhe tetraciklinike. organizmi i mjaftueshëm për të luftuar patogjenët bakterial. Kjo mund të shmanget duke marrë ilaçin dy orë pas konsumimit të ushqimeve të pasura me kalcium.

Magnezi

Marrja e magnezit në kombinim me një antibiotik mund të zvogëlojë përthithjen e ilaçit dhe kështu ta bëjë atë më pak efektiv në luftimin e sëmundjes. Është mirë të merret dy orë para ose pas antibiotikëve, asnjëherë në të njëjtën kohë.

Alkooli

Ky përbërës nuk ndikon negativisht në të gjithë antibiotikët, por nuk rekomandohet në kombinim me asnjë grup barnash, përfshirë antibiotikët. Sidomos jo me antibiotikun metronidazol, ku mund të shkaktojë hipoglicemi, marramendje, të vjella, çrregullime të frymëmarrjes dhe çrregullime të tjera mendore, konfuzion.

Ushqimi që është i mirë për t’u marrë

Ushqimet e pasura me vitaminë K duhet të merren në pacientët që marrin terapi me martefarin sepse antibiotiku vret bakteret që prodhojnë vitaminën K në zorrë. Është i rëndësishëm në trajtimin antikoagulues në mënyrë që të mos përmirësojë efektin e martefarinës dhe të rezultojë në gjakderdhje të padëshiruar.


Krahas antibiotikëve duhen marrë edhe probiotikë për të rikthyer florën e zorrëve, e cila ndikohet negativisht nga antibiotikët, sepse përveç baktereve të këqija, shkatërrojnë edhe ato të mirat.

Antibiotikët ndalojnë rritjen ose shkatërrojnë bakteret, por edhe ato të këqijat që shkaktojnë sëmundjen, edhe ato të mira që ndodhen në zorrë dhe që përbëjnë mikrobiotën e trupit tonë, viruset dhe kërpudhat. Probiotikët ndihmojnë në rivendosjen e ekuilibrit të florës së zorrëve.  Këto janë bakteret lakto dhe bifido, të cilat mund t’i marrim në formë kulturash qumështi ose tabletash.

Ju duhet të merrni antibiotikë në një kohë të caktuar sepse efekti i një doze të vetme është i kufizuar në kohë dhe duhet të ketë vazhdimësi të përqendrimit të barit në trup që ai të jetë efektiv.

Antibiotikët merren vetëm me rekomandimin e mjekut që ju ka ekzaminuar dhe ka vendosur indikacionet për një trajtim të tillë.

Ndodh shpesh që antibiotikët trajtojnë infeksionet virale të sistemit të sipërm respirator që nuk reagojnë ndaj antibiotikëve, duke zhvilluar kështu rezistencën ndaj disa antibiotikëve. Infeksionet virale trajtohen duke lehtësuar simptomat, jo me antibiotikë dhe largohen vetë.

Disa këshilla të tjera:

Mos merrni doza të dyfishta ose gjysmë të barit të përshkruar sepse mendoni se është shumë ose pak, mjeku është ai që e vlerëson dozën e përshkruar në bazë të njohurive, përvojës dhe edukimit që ka.

Nëse keni ndonjë efekt anësor ndaj antibiotikut, konsultohuni me mjekun tuaj.

Është veçanërisht e rëndësishme të ndiqni udhëzimet për dhënien e antibiotikëve fëmijëve në formë shurupi.

Shumë ekspertë pajtohen se antibiotikët nuk duhet të merren nëse nuk janë absolutisht të nevojshme. Në rast të një infeksioni bakterial do të ndihmojë por do të lërë shumë pasoja pas. Këtë e konfirmon një studim i Universitetit të Amsterdamit. Studiuesit morën mostra jashtëqitjeje dhe pështymë para dhe menjëherë pas marrjes së antibiotikëve. Më pas ata morën mostra pas një muaji, dy muajsh, katër dhe 12.

Ata provuan katër lloje të antibiotikëve (klindamicinë, ciprofloxacin, minociklinë dhe amoksicilinë) dhe të gjithë ata prishën diversitetin e mikroorganizmave në zorrë. Megjithatë, situata me mikrobet në gojën e tyre nuk ishte problematike, ata u shëruan shpejt. Në disa raste në një javë.

Ata arritën në përfundimin se antibiotikët ndryshuan përbërjen dhe diversitetin e mikrobeve të zorrëve muaj pas gëlltitjes, dhe në disa raste për një vit (në ata që merrnin ciprofloxacin). Kjo mund të hapë rrugën për bakteret e rrezikshme patogjene, duke përfshirë Clostridium difficile potencialisht vdekjeprurëse. Një ndryshim në diversitetin bakterial mund të prishë sistemin imunitar dhe tretjen.

Ata zbuluan gjithashtu se klindamicina shkatërron mikroorganizmat që prodhojnë butirate – një acid yndyror që redukton rrezikun e inflamacionit dhe tumoreve dhe ka një efekt mbrojtës në shëndetin e sistemit tretës, raporton Food Matters.

Lexo edhe

Video

1 Koment

  • […] Antibiotikët dhe këto 4 lloje ushqimesh nuk duhet të merren së bashku Pesë ushqime që bëjnë mrekulli për tretjen në stomak Këto ushqime ju largojnë energjinë, për shkak të tyre jeni vazhdimisht të lodhur Dieta e cermës: Ushqimet që mund t’ju vënë në rrezik të gjendjes së dhimbshme […]

Komentet janë të mbyllura.