Anija kozmike Orion theu rekordin Apollo 13

Anija kozmike Orion theu rekordin Apollo 13

Kapsula Orion e NASA-s gjatë fundjavës vendosi një rekord për udhëtimin më të largët nga një anije kozmike me njerëz.

Orion, pjesë e misionit Artemis 1 të NASA-s, vendosi një rekord të shtunën duke udhëtuar më larg se çdo anije kozmike e krijuar për të transportuar astronautë. Kjo theu rekordin e vendosur nga misioni Apollo 13 në vitin 1970. Të shtunën, Orioni ishte 401.798 kilometra larg Tokës.

“Misioni Artemis 1 ishte projektuar për të testuar sistemet e Orionit dhe ne zbuluam se një orbitë e largët retrograde ishte një mënyrë e mirë për ta bërë këtë. Doli se me atë orbitë të madhe lart mbi Hënë, ne ishim në gjendje të mposhtnim rekordin e Apollo 13. Më e rëndësishmja, ndryshimi i kufirit të eksplorimit dhe dërgimit të anijeve kozmike më larg se kurrë më parë,” tha Jim Gaffre, menaxher i integrimit të anijes kozmike Orion.


Rekordi i misionit Apollo 13 nuk ishte planifikuar, por u regjistrua pasi plani i kthimit të modulit të komandës Odyssey u ndryshua, i cili në përputhje me rrethanat arriti një distancë prej 400.171 kilometra nga Toka.

Sasia e kufizuar e oksigjenit në modulin hënor Aquarius e detyroi NASA-n të përshpejtonte kthimin e Apollo 13 në Tokë, kështu që u krijua një plan fluturimi që përdorte gravitetin e Hënës për të “zgjuar” modulin drejt Tokës.

Një plan emergjence u krijua nga Arturo Campos, i cili lejoi astronautët Jim Lovell, Jack Swigert dhe Fred Haise të ktheheshin në Tokë.

Pak më parë, Orioni bëri një fluturim mbi Hënë dhe anija kozmike pritet të kthehet në Tokë më 11 dhjetor. Anija kozmike do të rrëzohet në oqean në brigjet e San Diegos.

Video