Angelina Jolie shet pikturën e Churchill, të cilën ai ia fali Roosevelt

Angelina Jolie shet pikturën e Churchill, të cilën ai ia fali Roosevelt

Piktura e Winston Churchill për peizazhin maroken “Kulla e xhamisë Katubia”, të cilën ai i dhuroi presidentit të SHBA-së Franklin Roosevelt dhe që është në pronësi të aktores Hollywood, Angelina Jolie, do të ofrohet për shitje në mars, njoftoi sot shtëpia e ankandit Christie.

Vlera e veprës artistike të Churchill vlerësohet deri në dy milion e gjysmë funte.

Një pikturë e shekullit të 12-të e një xhamie në Marakesh në perëndim të diellit, me Malet Atlas në sfond, është piktura e vetme që udhëheqësi britanik arriti të përfundonte gjatë Luftës së Dytë Botërore.

Ai bëri pikturën pas konferencës së janarit në Casablanca në 1943, ku ai dhe Roosevelt planifikuan humbjen e Gjermanisë naziste. Të dy udhëheqësit vizituan Marakesh pas konferencës në mënyrë që Churchill t’i tregonte Rooseveltit bukurinë e qytetit.

Nick Orchard, i cili kryeson Departamentin e Artit Modern Britanik në Christie, tha Roosevelt ishte i kënaqur me pamjen e pabesueshme, të cilën Churchill më vonë e përjetësoi në pikturë.

Burrështetasi britanik ishte një piktor i zjarrtë amator, i cili bëri rreth 500 piktura.


Piktura u shit nga djali i Roosevelt pas vdekjes së babait të tij në vitin 1945, dhe ajo kishte disa pronarë para se të blihej në vitin 2011 nga Angelina Jolie dhe partneri i saj i atëhershëm Brad Pitt.

Çifti u divorcua në vitin 2016 kur Jolie bëri kërkesë për divorc, i cili zgjati me vite për shkak të ndarjes së pasurisë.

Piktura e Churchill po shitet nga Jolie në një ankand në Londër Christie të planifikuar për 1 mars.

Orchard tha se shtëpia e ankandit shpreson se mund të arrijë një rekord të ri kur bëhet fjalë për vlerën e punimeve të Churchill.

“Çmimi rekord deri më tani është rreth 1.8 milion funte për një pikturë që, për mendimin tim, nuk është aq e rëndësishme sa kjo,” tha ai.

Orchard vlerësoi se “Kulla e Xhamisë Katubia” ishte vepra më e rëndësishme e Churchillit.

Lexo edhe

Video

error: