AFP: Pandemia, një përfitim i papritur për Vuçiqin

AFP: Pandemia, një përfitim i papritur për Vuçiqin

Presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, doli nga kriza e koronës më i fortë se kurrë, në prag të zgjedhjeve parlamentare që mund të forcojnë pushtetin e tij, pasi ai mori pushtetin e mediave, rrëzoi opozitën dhe u paraqit si shpëtimtar, shkruan sot agjencia e lajmeve France Press.

Me 250 vdekje për shtatë milionë banorë, vendi i Ballkanit ka shmangur më të keqen, duke hequr me kohë masa kufizuese për zgjedhjet e 21 qershorit.

Këto rezultate janë një bekim për udhëheqësin që tashmë është në krye. Ndërsa numri i rasteve me Covid-19 u zvogëlua pas pikut në mars, popullariteti i kreut të shtetit u rrit ndjeshëm.

Pothuajse gjysma e serbëve i besojnë Vuçiq, sipas Ipsos, që është një rekord për 20 vjet të një studimi të tillë.

Opozita u shtyp, disa vendosën të bojkotojnë zgjedhjet dhe Partia Progresive Serbe (SNS) e Vuçiq ishte tashmë në gjendje të zgjasë sundimin e saj tetëvjeçar.

Por analistët thonë se kriza e shëndetit ka rritur avantazhin e liderit të partisë, duke i siguruar një platformë për mbizotërimin e mediave, shpërndarjen e ndihmave dhe protestat e ashpra.


“Ajo zë tërë hapësirën publike,” komentoi Dushan Spasojeviq, një profesor në Fakultetin e Shkencave Politike në Beograd.

Kreu i shtetit dhe aleatët e tij u bënë të kudondodhur. SNS ishte në 99 për qind të kohës së parë në pesë televizione kombëtare në mars, sipas rrjetit të monitorimit të mediave CRTA. Në prill, kjo normë ra në “vetëm” 92 për qind.

Në vitet 1990, Vuçiq ishte ministri ultranacionalist i Informacionit i kriminelit famëkeq Sllobodan Millosheviq. Dhjetë vjet më vonë, ai merr vendimin taktik për t’iu drejtuar Perëndimit, duke siguruar mbështetjen kryesore të Bashkimit Evropian.

Pas dy mandateve si kryeministër, ai mori përsipër presidencën në 2017, një pozitë pa prerogativë të madhe, por presidenti mbizotëron në jetën politike.

Freedom House beson se Serbia nuk është më një demokraci, por një “regjim hibrid” me një kryetar shteti që përdor “të njëjtat mjete antidemokratike” si Viktor Orban në Hungari.

Kontrolli i shtypit kryhet duke akorduar subvencione dhe burime publike për reklamim në mediat miqësore. Media kritike është e ekspozuar ndaj presioneve tatimore.

Lexo edhe

Video